Modificarea perioadei fiscale la TVA pentru achizitii de bunuri din UE – speta ANAF

 • Inscrie-te ACUM la newsletterul GRATUIT Contzilla.ro
 • All Inclusive - toate lucrarile de specialitate - Click AICI!
 • Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

  Speta contribuabil:

  “O societate platitoare de TVA trimestrial a realizat o achizitie de bunuri de de la o firma neplatitoare de TVA din UE, care nu este inregistrata in VIES. 

  Exista obligativitatea ca in urma acestei achizitii sa schimbam perioada fiscala la TVA in luna calendaristica ?”

  Raspuns telefonic ANAF:

  “Indiferent ca firma membra UE de la care dvs. achizitionati bunurile respective este sau nu platitoare de TVA, dvs. trebuie sa va schimbati perioada fiscala, sa treceti la platitor de TVA lunar.”

  Reamintim faptul ca potrivit art. 322 alin. (7) din Codul Fiscal, pentru persoana impozabila care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila in Romania, perioada fiscala devine luna calendaristica incepand cu:

  a) prima luna a unui trimestru calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in aceasta prima luna a respectivului trimestru;

  b) a treia luna a trimestrului calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in a doua luna a respectivului trimestru. Primele doua luni ale trimestrului respectiv vor constitui o perioada fiscala distincta, pentru care persoana impozabila va avea obligatia depunerii unui decont de taxa conform art. 323alin. (1);

  c) prima luna a trimestrului calendaristic urmator, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in a treia luna a unui trimestru calendaristic.

  Autor articol: Diana Lodoaba, economist, profil Linkedin -click aici-

  Articole similare

  • Nu am gasit articole similare
 • Autor: Delia Mircea
 • Profil Google Plus Delia Mircea

 • Recent Posts

  Comments are closed.

  Distribuie acest articol: