Modul de plata al salariilor

 • Inscrie-te ACUM la newsletterul GRATUIT Contzilla.ro
 • All Inclusive - toate lucrarile de specialitate - Click AICI!
 • Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

  Codul muncii prevede la art. 161 ca salariile se platesc inaintea oricaror alte obligatii banesti ale angajatorilor.

  Salariul se plateste in bani cel putin o data pe luna, la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz. Plata acestuia se poate efectua prin virament intr-un cont bancar al salariatului sau prin numerar.

  In situatia platii salariului prin virament bancar sau numerar, acesta se plateste direct titularului sau persoanei imputernicite de acesta.

  Plata salariului se dovedeste prin semnarea statelor de plata, precum si prin orice alte documente justificative care demonstreaza efectuarea platii catre salariatul indreptatit (OP; dispozitie de plata; etc.).

  Caz particular: Plata in numerar a salariilor:

  Potrivit Legii 70/2015, pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar si pentru modificarea si completarea OUG nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata s-au introdus o serie de plafoane privind incasarile si platile in numerar.

  Se previzeaza ca operatiunile de incasari/plati efectuate de persoane juridice, PFA, II, IF, liber profesionisti, persoane fizice care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati cu sau fara personalitate juridica de la/catre oricare dintre aceste categorii de persoane se vor realiza numai prin instrumente de plata fara numerar.

  Limitele pe scurt sunt: 5.000 Ron/persoana pentru incasari/plati (exceptie fac magazinele cash and carry unde plafonul este de 10.000 Ron, plafon zilnic de 5.000 Ron pentru plati din avansuri spre decontare (plafon stabilit pentru fiecare persoana care a primit avansuri spre decontare).

  Plafoanele-limita prevazute de prezentul capitol nu se aplica pentru urmatoarele operatiuni: retragerea de numerar din conturi deschise la institutiile de credit sau la institutiile care presteaza servicii de plata si care sunt autorizate de BNR pentru plata salariilor si a altor drepturi de personal prevazute de lege.

  Atentie ! Retragerea de numerar de la banca pentru plata salariilor nu este supusa plafonului.

  Autor articol: Diana Lodoaba, economist, profil Linkedin -click aici-

  Articole similare

 • Autor: Delia Mircea
 • Profil Google Plus Delia Mircea

 • Articole similare

  Comments are closed.

  Distribuie acest articol: