Monografie contabila – actiuni proprii

Acţiunile proprii răscumpărate sunt evidenţiate cu ajutorul contului 109 “Acţiuni proprii”.

Cu ocazia întocmirii bilanţului, conform Reglementărilor contabile conforme cu Directiva a IVa a Comunităţilor Economice Europene, acţiunile proprii răscumpărate, potrivit legii, sunt prezentate în bilanţ ca o corecţie a capitalului propriu.

Câştigurile sau pierderile legate de emiterea, răscumpărarea, vânzarea, cedarea cu titlu gratuit sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii ale entităţii (acţiuni, părţi sociale) nu vor fi recunoscute în contul de profit şi pierdere.

Contravaloarea primită sau plătită în urma unor astfel de operaţiuni este recunoscută direct în capitalurile proprii şi se prezintă distinct în bilanţ, respectiv  Situaţia modificărilor capitalului propriu, astfel:

– câştigurile sunt reflectate în contul 141 “Câştiguri legate de vânzarea sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii”;

– pierderile sunt reflectate în contul 149 “Pierderi legate de emiterea, răscumpărarea, vânzarea, cedarea cu titlu gratuit sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii”.

Câştigurile legate de instrumentele de capitaluri proprii se determină ca diferenţă între preţul de vânzare al instrumentelor de capitaluri proprii şi valoarea lor de răscumpărare, respectiv între valoarea nominală a instrumentelor anulate şi valoarea lor de răscumpărare.

Pierderile legate de instrumentele de capitaluri proprii se determină ca diferenţă între valoarea de răscumpărare a instrumentelor de capitaluri proprii şi preţul lor de vânzare, respectiv între valoarea de răscumpărare a instrumentelor anulate şi valoarea lor nominală.

Soldul creditor al contului 141 “Câştiguri legate de vânzarea sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii”, respectiv soldul debitor al contului 149 “Pierderi legate de emiterea, răscumpărarea, vânzarea, cedarea cu titlu gratuit sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii”, poate majora, respectiv diminua, suma altor rezerve (cont 1068 “Alte rezerve”).

În notele explicative trebuie cuprinse informaţii referitoare la operaţiunile care au afectat instrumentele de capitaluri proprii ale  entităţii.

Exemplu

Entitatea UNITRAV are un capital social în sumă de 750.000.000 lei, reprezentând 300.000 de acţiuni cu o valoare nominală de 2.500 lei/acţiune.

Entitatea procedează la răscumpărarea unui număr de 1.000 de acţiuni în vederea anulării, la un preţ de răscumpărare unitar de 2.300 lei/acţiune. Cu valoarea acţiunilor răscumpărate se reduce capitalul social.

• Răscumpărarea acţiunilor proprii:

109 Acţiuni proprii = 5121 Conturi la bănci în lei           2.300.000 lei

• Anularea acţiunilor răscumpărate, la valoarea nominală a acestora:

1012 Capital subscris vărsat = %                                                                                                            2.500.000 lei

                                                         109 Acţiuni proprii                                                                           2.300.000 lei

                                                         141 Câştiguri legate de vânzarea sau anularea instrumentelor       200.000 lei

                                                          de capitaluri proprii

• Transferarea la rezerve a câştigurilor obţinute din anularea acţiunilor proprii:

141 Câştiguri legate de vânzarea sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii  = 1068 Alte rezerve           200.000 lei

Articole similare

Comentariul tau aici