Monografie contabila chirii

O societate platitoare de TVA ia in chirie un spatiu unde urmeaza sa isi desfasoare activitatea, urmand sa plateasca o chirie lunara de 1000 lei plus tva, pe 1 an.

Platile se fac prin banca.

Notele contabile sunt:

Extracontabil se inregistreaza in contul 8036 Redevenţe, locaţii de gestiune, chirii şi alte datorii asimilate, chiria pe 12 luni = 12000 lei

Tot extracontabil se inregistreaza in contul 8031 Imobilizări corporale luate cu chirie, valoarea de inventar a cladirii

Inregistrarea facturii lunare:

% = 401 Furnizori 1240

612 Cheltuieli cu redeventele, locatiile de gestiune si chiriile 1000

4426 Tva deductibila 240

• Plata facturii:

401 Furnizori = 5121 Conturi la banci in lei 1240

• Se diminueaza lunar soldul contului 8036 „Redevente, locatii de gestiune, chirii si alte datorii asimilate” cu 1000 lei, chiria lunara

• La incheierea contractului, se crediteaza contul 8031 Imobilizări corporale luate cu chirie, o data cu restituirea spatiului.

Contul 8036 “Redevenţe, locaţii de gestiune, chirii şi alte datorii asimilate”

Cu ajutorul acestui cont se ţine evidenţa imobilizărilor primite în leasing operaţional, a contractelor de închiriere, chiriilor şi altor datorii asimilate, datorate de către entitate pentru bunurile luate în locaţie sau chirie, pentru care nu se recunoaşte o imobilizare necorporală.

În debitul contului 8036 “Redevenţe, locaţii de gestiune, chirii şi alte datorii asimilate” se înregistrează sumele reprezentând redevenţe, locaţii de gestiune, chirii şi alte datorii asimilate, iar în credit, valoarea datoriilor de acest gen, efectiv plătite de către entitate.

Soldul contului reprezintă contravaloarea redevenţelor, locaţiilor de gestiune, chiriilor şi altor datorii asimilate pe care entitatea le are de plătit la un moment dat.

Contul 8031 “Imobilizări corporale luate cu chirie”

Cu ajutorul acestui cont se ţine evidenţa imobilizărilor corporale luate cu chirie de la terţi, în baza contractelor încheiate în acest scop.

În debitul contului 8031 “Imobilizări corporale luate cu chirie” se înregistrează, pe baza contractelor sau proceselor-verbale de închiriere, valoarea de inventar a imobilizărilor corporale respective luate cu chirie, iar în credit, valoarea aceloraşi imobilizări corporale restituite titularilor pe baza proceselor-verbale de predare.

Soldul contului reprezintă valoarea de inventar a imobilizărilor corporale luate cu chirie la un moment dat.

Articole similare

Comentariul tau aici