Noutati TVA 2019: prelungirea taxarii inverse pentru anumite operatiuni

 • Inscrie-te ACUM la newsletterul GRATUIT Contzilla.ro
 • All Inclusive - toate lucrarile de specialitate - Click AICI!
 • Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

  Un element de noutate in ce priveste TVA pentru 2019 este prelungirea termenului de aplicare a taxarii inverse la anumite operatiuni.

  Prelungirea a fost adusa de OUG 114/2018 publicata in 29.12.2018, privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene.

  Daca potrivit versiunii codului fiscal valabile pentru 2018, taxarea inversa pentru operatiunile prevazute mai jos se incheia la 31.12.2018, prin OUG se prelungeste acest termen pana la 30.06.2022. Aceste operatiuni sunt:

  • livrarea de cereale și plante tehnice, inclusiv semințe oleaginoase și sfeclă de zahăr, care nu sunt în principiu destinate ca atare consumatorilor finali;
  • transferul de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, astfel cum sunt definite la art. 3 din Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 octombrie 2003 de stabilire a unui sistem de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de seră în cadrul Comunității și de modificare a Directivei 96/61/CE a Consiliului, transferabile în conformitate cu art. 12 din directivă, precum și transferul altor unități care pot fi utilizate de operatori în conformitate cu aceeași directivă;
  • livrarea de energie electrică către un comerciant persoană impozabilă, stabilit în România conform art. 266 alin. (2).
  • transferul de certificate verzi, astfel cum sunt definite la art. 2 lit. h) din Legea nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
  • furnizările de dispozitive cu circuite integrate, cum ar fi microprocesoare și unități centrale de procesare, înainte de integrarea lor în produse destinate utilizatorului final;
  • furnizările de console de jocuri, tablete PC și laptopuri.

  Posibilitatea aplicării de către Statele Membre a taxării inverse pentru aceste operațiuni a fost prelungită până la 30 iunie 2022 prin Directiva Consiliului 2018/1695/UE din 6 noiembrie 2018 de modificare a Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată în ceea ce privește perioada de aplicare a mecanismului opțional de taxare inversă în legătură cu livrările de anumite bunuri și prestările de anumite servicii care prezintă risc de fraudă și a mecanismului de reacție rapidă împotriva fraudei în domeniul TVA.
  Întrucât mecanismul taxării inverse este considerat un instrument util în vederea combaterii fraudei în domeniul TVA, s-a considerat oportună prelungirea aplicării de către România a acestui mecanism.

  Citeste si:

  Noutati fiscale 2019:OUG 114/2018 publicata in MOF in 29.12.2018

  Contabilitatea magazinelor online

  Articole similare

 • Autor: Delia Mircea
 • Profil Google Plus Delia Mircea

 • Articole similare

  Comments are closed.

  Distribuie acest articol: