Nu uita sa inregistrezi in Revisal cresterea salariului minim !

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

A mai rămas foarte puţin timp până când angajatorii trebuie să transmită modificările salariale privind creşterea salariului minim brut pe economie garantat în plată în REVISAL, de aceea iţi reamintim că:

Incepând cu data de 1 ianuarie 2019, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată a crescut de la 1.900 lei la 2.080 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 12,43 lei/oră.

Pe de altă parte, tot începând cu data de 1 ianuarie 2019, salariul minim s-a diferenţiat astfel:

  • pentru personalul încadrat pe funcții pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puțin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, fără a include sporuri și alte adaosuri, s-a majorat de la 2.080 lei la 2.350 lei lunar;
  • pentru personalul din domeniul construcţiilor, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată s-a majorat şi el de la 2.080 lei la 3.000 lei lunar.

Angajatorii cu angajați care se află în una din situațiile de mai sus, sunt obligați să efectueze modificările necesare și să le înregistreze în Revisal.

Până când se poate înregistra în Revisal creșterea salariului minim?

Având în vedere că noile prevederi au intrat în vigoare începând cu data de 01.01.2019 și se referă strict la modificările salariului brut, angajatorii au la dispoziție, conform Hotărârii nr. 905/2017, 20 de zile lucrătoare de la data apariției modificării, adică până în data de 31.01.2019 inclusiv (avand in vedere ca zilele de 01, 02 si 24 ianuarie 2019 sunt zile libere legal).

Baza legală:

“Orice modificare a datelor prevăzute la art. 3 alin. (2) lit. h) – (salariul de bază lunar brut, indemnizațiile, sporurile, precum și alte adaosuri, astfel cum sunt prevăzute în contractul individual de muncă sau, după caz, în contractul colectiv de muncă)  se transmite în registru în termen de 20 de zile lucrătoare de la data producerii modificării. Excepție fac situațiile în care modificarea se produce ca urmare a unei hotărâri judecătorești când transmiterea în registru se face în termen de 20 de zile lucrătoare de la data la care angajatorul a luat cunoștință de conținutul acesteia.”

Autor articol: Diana Lodoaba, economist, profil Linkedin -click aici-

Articole similare

Comentariul tau aici