O201/2022 privind furnizarea de informaţii la comercializarea mancarurilor in unitati de alimentatie

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

In 20 decembrie 2022 intra in vigoare Ordinul nr. 201 din 19 aprilie 2022 privind furnizarea de informaţii la comercializarea produselor finite/mâncărurilor furnizate de unităţile de restauraţie colective.

Unitățile cu vânzare directă și/sau la distanță, cărora li se aplică prevederile Ordinului nr.201/2022, fără a se limita, sunt:

 • Restaurante (clasice, specializate, cantine-restaurant, cu autoservire etc.)
 • Braserii
 • Pizzerii
 • Berării
 • Baruri
 • Cafenele
 • Fast-food inclusiv drive-in
 • Unități tip bufet,rotiserii
 • Unități cofetărie, patiserie
 • Ceainării
 • Terase/grădini de vară
 • Unități pentru organizare evenimente

Ce se indică prin acest Ordin:

-Cantitatea ingredientelor compuse constituente ale unui fel de mâncare:

Se informează consumatorii cu privire la cantitatea ingredientelor compuse componente ale unui fel de mâncare
ex: mușchiuleț de porc – 140g, cu garnitură de orez cu legume – 140g [orez, apă, legume – 30g (morcov, dovlecel, ardei gras, în cantitati variabile), ulei vegetal, sare, potențator de aromă: glutamat de sodiu]
Aditivii se înscriu în lista ingredientelor cu denumirea categoriei (ex: Acidifiant etc.) urmată de codul de numeric UE (ex: E 330) sau denumirea specifică (ex: acid citric)ex: Acidifiant: E 330 sau Acidifiant: acid citric; potentator de aromă: E621 sau potențator de aromă: glutamate de sodiu.

Lista aditivilor se regăsește în Regulamentul (CE) nr.1333/2008 privind aditivii alimentari.

-Declarația nutrițională


Declarația nutriţională trebuie să cuprindă următoarele elemente: valoarea nutrițională exprimată în Kj și kcal, cantitatile de grăsimi exprimate în g, de acizi grași saturați exprimată în g , de zaharuri exprimată în g și de sare exprimată în g.
În cazul în care se extinde numărul elementelor nutriționale înscrise, se va înscrie declarația nutrițională complete, respectiv: valoarea energetică exprimată în Kj și Kcal, cantitatea de grăsimi exprimată în g, cantitatea de acizi grași saturați exprimată în g , de glucide exprimată în g, zaharuri exprimată în g, proteine exprimată în g, sare exprimată în g.
Pentru calculul declarației nutriționale se au în vedere prevederile art 31 din Regulamentul (UE) nr.1169/2011 privind informarea consumatorilor, astfel:

“(1) Valoarea energetică se calculează utilizând factorii de conversie enumerați în anexa XIV.
(3) Valoarea energetică și cantitățile de nutrienți menționate la articolul 30 alineatele (1)-(5) se referă la produsele alimentare astfel cum sunt vândute.

-După caz, se pot furniza informații cu privire la produsul alimentar după preparare, cu condiția să fie oferite instrucțiuni de preparare suficient de detaliate, iar informațiile să se refere la produsul alimentar gata pentru consum.
(4) Valorile declarate sunt valori medii care se bazează, după caz, pe următorii factori:
(a) analiza produsului alimentar efectuată de producător;
(b) un calcul efectuat pe baza valorilor medii cunoscute sau reale ale ingredientelor utilizate; sau
(c) un calcul efectuat pe baza unor date general stabilite și acceptate. “

-Indicarea componentelor cu efecte alergene – se respectă prevederile Ordinului nr. 163/2021 pentru furnizarea de informaţii privind prezenţa unor substanţe sau produse care pot cauza alergii sau intoleranţă în produsele alimentare neambalate.

-Indicarea produselor provenite din produse congelate

Cum se indică informațiile
În conformitate cu prevederile art.3 alin(4) din Ordinul nr.201/2022 “informatiile trebuie să fie înscrise într-un loc vizibil, ușor accesibil, lizibil, de neșters și care să nu fie ascunse de alte materiale scrise sau fotografice, lângă produs, pe un panou/meniu.

Pentru asigurarea informării consumatorilor la vânzarea directă (inclusiv unitățile drive-in), se utilizează listele meniu, dar pot fi folosite și sistemele digitale de afișare prin panouri/ecrane, precum si codul QR, iar personalul de deservire trebuie să asigure informarea consumatorilor ca urmare a solicitării acestora.

La vânzarea la distanță, informațiile trebuie să se regăsească atât pe website-ul operatorului economic, cât și pe eticheta de preț sau ambalajul de transport.

La comenzile plasate telefonic, în cazul în care consumatorul nu poate accesa website-ul operatorului economic, acesta trebuie să răspundă la solicitările consumatorului privind informațiile despre produs.

Sursa: ANPC

Articole similare

One Thought to “O201/2022 privind furnizarea de informaţii la comercializarea mancarurilor in unitati de alimentatie”

 1. Cei de la ANPC au anunțat că amână până pe 15 martie termenul de implementare al ordinului. Pentru cei interesați noi am creat o aplicație care să scurteze timpul de calcul al valorilor necesare pentru restaurante. O puteți găsi pe https://nutrimeniu.ro

Comentariul tau aici