Perioada fiscala la TVA in 2019

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Perioada fiscala pentru TVA este luna calendaristica.

Exceptie:

Perioada fiscala este trimestrul calendaristic pentru persoana impozabila care in cursul anului calendaristic precedent a realizat o cifra de afaceri din operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau neimpozabile in Romania, dar care dau drept de deducere, care nu a depasit plafonul de 100.000 euro al carui echivalent in lei se determina pe baza cursului de schimb comunicat de BNR valabil pentru data de 31 decembrie a anului precedent.

Persoana impozabila care se inregistreaza in cursul anului, trebuie sa declare, cu ocazia inregistrarii conform art. 316, cifra de afaceri pe care preconizeaza sa o realizeze in perioada ramasa pana la sfarsitul anului calendaristic.

Daca CA estimata nu depaseste plafonul de 100.000 euro, recalculat corespunzator numarului de luni ramase pana la sfarsitul anului calendaristic, persoana impozabila va depune deconturi trimestriale in anul inregistrarii.

Atentie! Daca utilizezi trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si efectuezi o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila in Romania, atunci perioada fiscala devine luna calendaristica incepand cu:

  • prima luna a unui trimestru calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in aceasta prima luna a respectivului trimestru;
  • a treia luna a trimestrului calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in a doua luna a respectivului trimestru;
  • prima luna a trimestrului calendaristic urmator, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in a treia luna a unui trimestru calendaristic.

Daca te afli in situatia mai sus mentionata, atunci esti obligat sa iti schimbi perioada fiscala si trebuie sa depuni o declaratie de mentiuni la ANAF, in termen de maximum 5 zile lucratoare de la finele lunii in care intervine exigibilitatea achizitiei intracomunitare care genereaza aceasta obligatie

Vei utiliza ca perioada fiscala luna calendaristica pentru anul curent si pentru anul urmator iar daca in cursul anului urmator nu efectuezi nicio achizitie intracomunitara de bunuri, poti reveni la trimestrul calendaristic drept perioadă fiscala.

Articole similare

Comentariul tau aici