Perioada fiscala

In Romania perioada fiscala este luna calendaristica.

Exista si o derogare insa: perioada fiscala este trimestrul calendaristic pentru acea persoana impozabila care in cursul anului caledaristic precedent a realizat o cifra de afaceri din operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere care nu au depasit limita de 100.000 euro (echivalentul in lei se calculeaza pe baza cursului de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei valabil pentru 31 decembrie al anului precedent).
Persoana impozabila care se inregistreaza in cursul anului trebuie sa declare, cu ocazia inregistrarii cifra de afaceri pe care preconizeaza sa o realizeze in perioada ramasa pana la sfarsitul anului calendaristic. Daca cifra de afaceri estimata nu depaseste plafonul de 100.000 ponderat cu numarul de luni ramase pana la sfarsitul anului, persoana impozabila va trebui sa depuna deconturi trimestriale in anul inregistrarii.
Ce se intampla in cazul in care cifra de afaceri efectiv relizata determina incadrarea in alta perioada fiscala decat cea stabilita initial?
In cazul in care cifra de afaceri efectiv obtinuta in anul inregistrarii recalculata in baza activitatii corespunzatoare unui an calendaristic intreg depaseste plafonul , in anul urmator perioada fiscala devine luna calendaristica. Similar, daca cifra de afaceri efectiv realizata nu depaseste acest plafon, perioada fiscala devine luna calendaristica.
Persoana impozabila care are obligatia depunerii deconturilor trimestriale trebuie sa depuna la organele fiscale competente, pana la data de 25 ianuarie inclusiv, o notificare in care sa mentioneze cifra de afaceri din anul precedent, obtinuta sau, dupa caz, recalculata.
Intreprinderile mici care se inregistreaza in scopuri de TVA in cursul anului, trebuie sa declare cu ocazia inregistrarii cifra de afaceri obtinuta, recalculata in baza activitatii corespunzatoare unui an calendaristic intreg. In functie de incadrarea in limita respectiva, va avea ca perioda de raportare luna respectiv trimestrul calendaristic.
Organele fiscale competente pot aproba, la solicitarea justificata a persoanei impozabile, o alta perioada fiscala decat luna sau trimestrul calendaristic, cu conditia ca aceasta perioada sa nu depaseasca un an calendaristic., astfel :
a) semestrul calendaristic, daca persoana impozabila efectueaza operatiuni impozabile numai pe maximum trei luni calendaristice dintr-un semestru;
b) anul calendaristic, daca persoana impozabila efectueaza operatiuni impozabile numai pe maximum sase luni calendaristice dintr-o perioada de un an calendaristic.
Aceasta solicitare se va transmite autoritatilor fiscale competente pana la data de 25 februarie a anului in care se exercita optiunea si va fi valabila pe durata pastrarii respectivelor conditii .

Articole similare

Comentariul tau aici