PFA – contributii obligatorii si sisteme de determinare a venitului

Veniturile obtinute de Persoanele Fizice Autorizate care desfasoara activitati economice reprezinta venituri din activitati independente. Potrivit Codului fiscal, veniturile din activitati independente se determina cu ajutorul unuia dintre cele doua sisteme:

  • Sistem real
  • Norma de  venit
  1. Determinarea venitului net anual in baza sistemului real

Persoana Fizica Autorizata care determina venitul net anual in baza sistemului real are obligatia organizarii si tinerii evidentei contabile in partida simpla. Registrele obligatorii in acest caz sunt: Registrul-jurnal de incasari si plati, Registru-jurnal, Registrul – inventar si alte documente prevazute de legislatia in vigoare. Astfel, in conformitate cu prevederile Codului fiscal, venitul anual net se determina de catre Persoanele Fizice Autorizate in acest caz ca si diferenta intre venitul brut si cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri.

Persoana Fizica Autorizata este obligata sa efectueze plati anticipate cu titlu de impozit. Astfel aceasta depune Declaratia privind veniturile si cheltuielile estimate pentru anul in curs (Declaratia 220). Aceste plati anticipate se platesc trimestrial pana la data de 25 a ultimei luni din trimestrul de referinta (respectiv, 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie si 25 decembrie).

Impozitul anual se determina la incheierea anului fiscal, pe baza veniturilor si cheltuielilor inregistrate in contabilitatea in partida simpla. Persoana Fizica Autorizata are obligatia de a depune declaratia anuala privind venitul realizat (formular 200) pentru fiecare an fiscal, pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului. Organul fiscal va emite o decizie de impunere fiscala, prin care va stabili o suma de plata, daca impozitul anual este mai mare decat cel platit anticipat, sau de recuperat in situatia inversa. Plata/recuperarea va avea loc in termen de 60 de zile de la data primirii deciziei finale de impunere.

  1. Determinarea venitului net anual in baza normelor de venit

Potrivit acestui sistem de determinare a venitului net anual, contribuabilul persoana fizica autorizata care isi desfasoara activitatea individual, isi  va incadra activitatea potrivit  Nomenclatorul activitatilor independente si va plati impozit anual prin aplicarea cotei de 16 % la norma de venit, indiferent de veniturile inregistrate. Contribuabilii pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit si care in anul fiscal anterior au inregistrat un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 euro, incepand cu anul fiscal urmator, au obligatia determinarii venitului net anual in sistem real.

Achitarea  impozitului are loc prin plati anticipate trimestriale, pana la data de 25 a ultimei luni a fiecarui trimestru (25 martie, 25 iunie, 25 septembrie, 25 decembrie).

Contribuabilii care desfasoara activitati pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit au obligatia sa completeze numai partea din Registrul-jurnal de incasari si plati referitoare la incasari, potrivit reglementarilor contabile elaborate in acest scop.
Ce contributii sociale plateste Persoana Fizica Autorizata?

Contributia la sistemul asigurarilor sociale  (CAS)

Au obligatia de a plati contributia la sistemul asigurarilor sociale, persoanele fizice autorizate care  desfasoara activitati economice (PFA al caror venit ramas dupa deducerea din venitul total realizat a cheltuielilor efectuate in scopul realizarii venitului, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este peste 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.)

Daca venitul ramas dupa deducerea din venitul total realizat a cheltuielilor efectuate in scopul realizarii acestui venit, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub nivelul minim mentionat, persoanele fizice autorizate care desfasoare activitati economice (PFA) nu datoreaza contributie de asigurari sociale.
Contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate (CASS)

Persoana fizica autorizata este obligata la plata contributiilor asigurarilor sociale de sanatate. Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate este diferenta dintre totalul veniturilor incasate si cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale, sau valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportata la cele 12 luni ale anului, si nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia.

Articole similare

Comentariul tau aici