Piata farmaceutica din Romania- investigatii Consiliul Concurentei

 • Inscrie-te ACUM la newsletterul GRATUIT Contzilla.ro
 • All Inclusive - toate lucrarile de specialitate - Click AICI!
 • Consiliul Concurenţei deruleaza o investigaţie privind piaţa farmaceutică din România pentru a analiza şi corecta posibile disfuncţionalităţi de natură anticoncurenţială.

  Conform comunicatului de presa, in urma studiului finalizat in 2011, Consiliul Concurenţei arata că pe anumite pieţe se comercializau cu precădere medicamente inovative. Deşi drepturile de proprietate intelectuală ale acestora expiraseră şi medicamentele generice (cu aceeaşi substanţă activă, dar mai ieftine) ar fi trebuit să câştige cotă de piaţă în detrimentul medicamentelor inovative, acest lucru nu se întâmpla.

  Noua investiatie va cuprinde o analiză detaliată a gradului actual de penetrare al medicamentelor generice.

  “Vrem să vedem dacă în ultimii ani gradul de penetrare al produselor generice s-a îmbunătăţit. De altfel, această acţiune se înscrie în linia preocupărilor Comisiei Europene, care este interesată de eventualele actiuni ale marilor firme farmaceutice de a bloca intrarea pe piaţă a medicamentelor ieftine, aşa numitele medicamente generice” a declarat domnul Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei

  Un alt aspect ce va fi analizat se referă la schimbarea sistemului de distribuţie al medicamentelor. Mai mulţi producători de medicamente şi-au exprimat intenţia de a trece de la modelul clasic de distribuţie, care se realiza prin mai mulţi distribuitori, la un model de distribuţie ce va fi realizat direct de către producători, sau printr-un număr redus de distribuitori. Diferenţa majoră faţă de sistemul clasic constă în faptul că toate condiţiile comerciale acordate farmaciilor şi/sau spitalelor vor fi stabilite direct de către producător şi nu de către distribuitor, ca până acum. Astfel, investigaţia sectorială va analiza dacă aceasta modificare a sistemului de distribuţie ridica probleme din punct de vedere concurenţial.

  Analiza va permite, de asemenea, Consiliului Concurenţei să îşi fundamenteze punctul de vedere faşă de modificările legislative şi de politici ce se preconizează în acest sector şi asupra cărora autoritatea de concurenţă este solicitată să emită un aviz.

   

  Articole similare

 • Autor: Delia Mircea
 • Profil Google Plus Delia Mircea

 • Articole similare

  Comments are closed.

  Distribuie acest articol: