Plafon TVA de 395.000 lei si alte masuri fiscale

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Pe data de 7 martie 2025, Ministerul de Finante a publicat un proiect de OUG pentru modificarea și completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal.

1.Un nou plafon de TVA de 395.000 lei

Situatia actuala:

În prezent, legislația națională în domeniul TVA reglementează posibilitatea întreprinderilor mici, respectiv a persoanelor impozabile stabilite în România care înregistrează o cifră de afaceri sub plafonul de scutire de TVA de 300.000 lei, de a aplica regimul special de scutire prevăzut la art. 310 din Codul fiscal. În cadrul acestui regim, întreprinderile mici nu colectează TVA pentru livrările de bunuri/prestările de servicii efectuate, dar nici nu pot deduce TVA aferentă achizițiilor.

La nivel comunitar, la 1 ianuarie 2025 au intrat în vigoare prevederile Directivei (UE) 2020/285 care reglementează posibilitatea întreprinderilor mici de a aplica regimul special de scutire și în alte state membre decât cel în care sunt stabilite. Această directivă nu a fost încă transpusă în legislația națională.

Schimbari preconizate:

Având în vedere obligația de a transpune până la 31 decembrie 2024 și de a aplica începând cu 1 ianuarie 2025 prevederile Directivei (UE) 2020/285 se propune implementarea unor reguli care vor permite persoanelor impozabile stabilite în România să solicite aplicarea regimului special pentru micile întreprinderi în alte state membre, respectiv persoanelor impozabile stabilite în alte state membre să solicite aplicarea regimului special pentru micile întreprinderi în România.

Textul proiectului:

Persoana impozabilă stabilită în România conform art. 266 alin. (2) lit. a), a cărei cifră de afaceri anuală, declarată sau realizată, nu depășește plafonul de 395.000 lei, poate aplica scutirea de taxă, denumită în continuare regim special de scutire, pentru operaţiunile prevăzute la art. 268 alin. (1), cu excepţia livrărilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 294 alin. (2) lit. b).

Atentie ! Se va modifica si data la care se solicita inregistrarea in scop de TVA:

Persoana impozabilă care aplică regimul special de scutire şi a cărei cifră de afaceri, prevăzută la alin. (2), depășește plafonul de scutire prevăzut la alin. (1) trebuie să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, conform art. 316, cel târziu la data depăşirii plafonului. Regimul de taxare se aplică începând cu data depășirii plafonului prevăzut la alin. (1)

2.Locul prestarii serviciilor pentru evenimente

La art. 278 alin. (5) lit. f) și alin. (6) lit. b) din Codul fiscal sunt prevăzute reguli prin care se stabilește locul prestării serviciilor, în cazul serviciilor principale şi auxiliare legate de activităţi culturale, artistice, sportive, ştiinţifice, educaţionale, de divertisment sau de activităţi similare, cum ar fi târgurile şi expoziţiile, inclusiv în cazul serviciilor prestate de organizatorii acestor activităţi, prestate către persoanele impozabile, precum și pentru serviciile legate de acordarea accesului la evenimente culturale, artistice, sportive, ştiinţifice, educaţionale, de divertisment sau alte evenimente similare, cum ar fi târgurile şi expoziţiile, precum şi pentru serviciile auxiliare legate de acordarea acestui acces, prestate unei persoane impozabile, indiferent dacă evenimentele/activitățile sunt în format fizic sau virtual (pe internet).

Totodată, pentru anumite servicii din cele menționate se aplică, potrivit prevederilor art. 291 alin. (2) literele r) și s) și art. 291 alin. (3) litera b) din Codul fiscal, cota redusă de TVA de 9%, respectiv 5%.
La nivel comunitar, la 1 ianuarie 2025 au intrat în vigoare prevederile articolului 1 punctele 1 și 2 și ale articolului 2 din Directiva (UE) 2022/542, prin care se stabilesc reguli distincte pentru stabilirea locului prestării pentru aceste tipuri de servicii în cazul în care prezența este virtuală, respectiv în cazul în care serviciile se referă la activități care sunt transmise pe internet sau sunt puse la dispoziție printr-o altă modalitate virtuală. Aceste prevederi nu au fost încă transpuse în legislația națională. De asemenea, directiva extinde posibilitatea
aplicării cotei reduse de TVA și pentru situația în care aceste servicii/activități presupun prezență virtuală/sunt transmise pe internet sau sunt puse la dispoziție printr-o altă modalitate virtuală.

Schimbari preconizate

Se propune transpunerea prevederilor articolului 1 punctele 1 și 2 și articolului 2 din Directiva (UE) 2022/542 in ceea ce privește cotele taxei pe valoarea adăugată, care vizează, în principal, modificarea normelor care reglementează locul prestării pentru activitățile/evenimentele care presupun prezență virtuală/sunt transmise pe internet sau sunt puse la dispoziție printr-o altă modalitate virtuală, pentru a se asigura impozitarea în statul membru de consum, astfel încât serviciile prestate unui client prin mijloace electronice să fie impozabile în locul în care clientul este stabilit, își are domiciliul stabil sau reședința obișnuită.
Totodată, se propune modificarea art. 291 alin. (2) lit. r) și s) și alin. (3) lit. b) din Codul fiscal pentru a se evidenția ca România nu a făcut uz de opțiunea prevăzută de Directiva 2022/542, potrivit căreia statele membre pot aplica cote reduse de TVA pentru activitățile/evenimentele care presupun prezență virtuală/sunt transmise pe internet sau sunt puse la dispoziție printr-o altă modalitate virtuală.

3.Eliminarea anumitor scutiri de TVA

În prezent, la art. 294 lit. a) – b1) din Codul fiscal se prevede scutirea de TVA pentru anumite prestări de servicii și livrări de bunuri efectuate către entități nonprofit, precum și către societățile deținute integral de entități nonprofit.
Ca urmare a solicitării adresate autorităților române de Comisia Europeană cu privire la furnizarea de informații referitoare la aplicarea cotei zero de TVA pentru aceste operațiuni, transmisă prin intermediul platformei EU Pilot (dosarul EUP(2024)10742), România și-a
asumat angajamentul de modificare a legislaţiei naţionale începând cu luna martie 2025, pentru compatibilizarea legislaţiei naţionale cu prevederile Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al TVA, în vederea evitării declanşării procedurii de infringement pentru
transpunerea incorectă a prevederilor comunitare.

Schimbari preconizate

În vederea compatibilizării legislaţiei naţionale cu prevederile Directivei 2006/112/CE având în vedere solicitarea adresată autorităților române de Comisia Europeană cu privire la furnizarea de informații referitoare la aplicarea cotei zero de TVA pentru operațiunile efectuate către entitățile nonprofit și către societățile deținute integral de către acestea, se propune eliminarea scutirilor de TVA cu drept de deducere aplicabile pentru operațiunile prevăzute la art. 294 lit. a) – b1) din Codul fiscal. De asemenea, se propune introducerea unor măsuri tranzitorii în vederea acordării posibilității persoanelor care au efectuat achiziții de bunuri și servicii pentru care fapt generator de taxă a intervenit în perioada în care a fost aplicabilă scutirea de TVA de a cere restituirea taxei aferente.

Articole similare

Comentariul tau aici