Poprirea conturilor bancare

Potrivit Codul de Procedura Fiscala, prin poprire se intelege mecanismul de executare silita prin care sunt urmarite veniturile sau orice suma baneasca, titlurile de valoare sau bunurile mobile necorporale, detinute sau datorate debitorului fiscal de catre terte persoane (tert poprit) sau pe care acestea le vor datora in viitor, in temeiul unor raporturi juridice existente.


Obiectul popririi poate fi orice suma provenind din creante civile (donatii, contract de locatiune, imprumut), creante comerciale (contract de vânzare-cumparare, comision, consignatie) salariile unei persoane fizice, pensiile, ajutoarele sociale sau alte indemnizatii. Important: poprirea trebuie obligatoriu confirmata de catre tertul poprit (in termen de cinci zile de la primirea adresei), deoarece este posibil ca raportul juridic obligational dintre debitorul fiscal şi tertul poprit sa se fi stins anterior comunicarii adresei de poprire.
In acest caz data infiintarii poprii este data confirmarii sumelor datorate.

La trecerea unui termen de 15 zile (termen acordat de procedura somarii pentru a face plata) de la comunicare, unitate bancara va indisponibiliza orice suma din incasarile zilnice ÅŸi nu va proceda la decontarea documentelor de plata primite. Astfel, contul debitorului fiscal poate numai incasa, fara a face plati.

Popririle pot fi dispuse de catre urmatoarele organe:

1. executori bugetari (adresa insotita de titlu executoriu)
2. executori judecatoreÅŸti (adresa insotita de titlu executoriu)
3. executori bancari (adresa insotita de titlu executoriu)
4. instante de judecata/ Parchete (sentinta/ ordonanta)
5. alte organe abilitate prin legi speciale.

Conturi care de regula nu pot fi poprite de catre institutiile bancare:

– Conturi prin care se deruleaza credite nerambursabile sau finantari primite de la institutii sau organizatii internationale pentru derularea unor programe ori proiecte care au destinatie speciala;
– Conturi ale clientilor aflati in stare de insolventa/ faliment/ lichidare;
-Conturile de tip ESCROW (in care sunt consemnate sume care sunt destinate unor plati viitoare, sub conditie) cu trimitere si la angajamentele asumate prin emiterea scrisorilor de garantie si prin acreditive);
-Conturile de cash colateral (in care sunt consemnate sume cu titlu de garantie, pentru indeplinirea unor obligatii de catre respectivul client), pana la momentul incetarii contractului garantat si in cazul neutilizarii acestor sume, cu trimitere si la angajamentele asumate prin emiterea scrisorilor de garantie si prin acreditive;
-Conturile cu garantie de buna executie (sume care au afectatiune speciala, constituind garantia din care beneficiarul se poate indestula cu prioritate in cazul neindeplinirii/ indeplinirii defectuoase ori cu intarziere a unei obligatii de catre respectivul client al bancii);
-Conturile in care sunt constituite garantiile de gestiune (desi titulara acestor conturi este societatea/ debitoarea poprita, sumele consemnate apartin salariatilor/ gestionarilor, iar acestea se vor elibera catre acestia la momentul in care nu vor mai avea calitatea de gestionar);
-conturile speciale destinate platii drepturilor salariale in care sumele au fost ordonate de catre client inaintea inregistrarii popririi;
– conturile cu dedicatie speciala (cecuri certificate, ordine de plata cu scadenta, acreditive, cash colateral pentru alte destinatii).

Sume care de regula nu pot fi poprite de catre banci:

– sume destinate platii cecurilor certificate (in situatia in care poprirea a devenit incidenta pe contul debitorului urmarit, dupa ce banca a certificat existenta sumelor necesare decontarii acestui instrument de plata);
– sume care intra in contul curent al debitorului poprit ca urmare a tragerilor din creditele sau din plafoanele de credit acordate de banca si inca neutilizate; in acest caz se declara creditul/ plafonul de credit scadent si se ramburseaza;
– sumele destinate platii drepturilor salariale (respectandu-se precizarile si termenele prevazute in Codul de procedura civila si Codul de procedura fiscala);
Pentru justificarea acestui tip de plati se impune ca persoana juridica in cauza sa prezinte Bancii o adresa oficiala semnata de reprezentantii autorizati sau documentul in baza caruia se face plata;
– sumele datorate bancii in temeiul unui contract de scontare de efecte de comert/ documente de export in cadrul acreditivelor;
– sumele incasate in baza unor legi speciale (ex. art. 80 si 85 din Legea nr. 76/2002 – privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca).

Adresa/cerere infiintare poprire

Adresa/cerere ridicare poprire

(P) www.trezo.ro – Ai grija de banii tai!!!

Articole similare

10 Thoughts to “Poprirea conturilor bancare”

  1. mihai

    Banii popriti imi sint necesari pt. achitarea unei rate bancare scadenta deja ca urmare a derularii unui proiect european .

  2. mihai

    mi s-a instituit poprire pe banii proveniti din subventiile pe pamint ,datorita unei datorii ce unitatea o are fata de E.on si cu care sintem intr-un litigiu. Rog pe cineva autorizat sau care este in tema sa-mi spuna daca acesti bani pot constitui obiectul unei popriri sau nu . Cum ar trebui sa procedez pentru ca banii deja au fost virati in contul E.on de catre banca conform adresei de poprire. Multumesc mult.

  3. gabriel

    Buna ziua.
    Exista obligatia bancii de a informa sau cere acordul executorului judecatoresc in momentul in care exista poprire pe un cont si de doreste retragerea de numerar pentru salarii?

  4. Buna ziua! Intrebare: se poate sa fiu executat silit in perioada de gratie acordata chiar de banca unde aveam datoria? Pentru ca asta mi s-a intamplat acum. Am facuta cerere si mi s-a aprobat o perioada de gratie pana in decembrie anul acesta inclusiv, urmand ca in ianuarie anul viitor sa incep sa platesc esalonat sumele stabilite. Dar acum 3 zile am primit instiintarea ca sunt executat silit. Eu nu mai pricep absolut nimic din toata legislatia asta. Chiar nu exista niciun organ competent la care sa ma adresez? Ori e incompetanta angajatilor bancii ori e rea vointa, nu mai stiu ce sa mai zic!?! Oricum, raman cu banii luati, degeaba am facut intelegerea cu banca. Va rog, daca puteti, da-ti-mi un sfat! Multumesc!

  5. chirita tudorel

    buna ziua , va rog , daca sunteti amabil , sa aflu urmatoarele :
    suntem doua societati care am pierdut un proces cu proprietarul imobilului unde ne-am desfasurat activitatea. drept urmare executorul jud. a trimis poprire la trezorerie , banci dar si casa de sanatate de unde ni se fac plati in trezorerie , drept urmare casa de sanatate a virat sumele de bani in contul biroului judecatoresc si nu in trezorerie , de unde aveam posibilitate de a achita salariile angajatilor si ratele bancare a creditului luat.
    din suma totala de 30.000 lei , conform pv. intocmit de executor rezulta ca : 2.000 lei onorariu avocat , 18.000 proprietarului ptr. chirie , si 10.000 onorariu executor jud.
    celor doua societati le-a fost poprita suma de bani , DAR NU AM PRIMIT NICI O FACTURA ptr. onorariu avocat , nici ptr. onorariul executor jud.
    va rugam sa ne informati daca pentru sumele de bani nu trebuiau emise facturi pe care sa le introducem in contabilitate ca si o cheltuiala.
    multumim anticipat , cu respect.

  6. Iliescu Nicoleta

    Buna ziua,

    o firma are un cont poprit si incaseaza o suma de bani in contul bancar din care doreste sa plateasca salarii.
    Am inteles ca pentru justificarea acestui tip de plati se impune ca persoana juridica in cauza sa prezinte Bancii o adresa oficiala semnata de reprezentantii autorizati si documentul in baza caruia se face plata. Dar banca solicita si OPH-urile cu c/v impozitelor si taxelor aferente platii drepturilor salariale pentru a le vira bugetul statului. Este corect?

    Multumesc.

  7. ion

    daca s-a intrerupt executarea silita pentru o conciliere si ulterior debitorul nu si-a tinut promisiunea se poate continua executarea silita pe acelasi dosar?

  8. ina

    Nu cred ca se poate rambursa suma. In baza hotararii de executie, proprirea se executa de drept. Ramai cu datoria la banca…

  9. qoore

    Nu am inteles exact. Ce se intampla daca clientul poprit incaseaza o factura in contul poprit (de finante) si banca are de incasat de la acesta anumite rate, dobanzi, comisioane aferenta unor credite contractate? Se poate rambursa suma restanta?

Comentariul tau aici