Prevederi privind evaluarea disponibilitatilor in valuta

 • Inscrie-te ACUM la newsletterul GRATUIT Contzilla.ro
 • All Inclusive - toate lucrarile de specialitate - Click AICI!
 • Data tranzacţiei

  O tranzacţie în valută trebuie înregistrată iniţial la cursul de schimb valutar, comunicat de Banca Naţională a României, de la data efectuării operaţiunii.

  Operaţiunile privind încasările şi plăţile în valută se înregistrează în contabilitate la cursul de schimb valutar, comunicat de Banca Naţională a României, de la data efectuării operaţiunii.

  Prin curs de schimb de la data efectuării operaţiunii se înţelege cursul de schimb al pieţei valutare, comunicat de Banca Naţională a României, din ultima zi bancară anterioară operaţiunii, disponibil ca informaţie la momentul efectuării operaţiunii (încasare, plată, emitere de documente).

  Operaţiunile de vânzare-cumpărare de valută, inclusiv cele derulate în cadrul contractelor cu decontare la termen, se înregistrează în contabilitate la cursul utilizat de banca comercială la care se efectuează licitaţia cu valută, fără ca acestea să genereze în contabilitate diferenţe de curs valutar.

  Evaluare lunară (la finele fiecărei luni)

  Cursul valutar utilizat pentru evaluarea lunară a disponibilităţilor în valută şi a altor valori de trezorerie, cum sunt titluri de stat în valută, acreditive şi depozite în valută este cursul de schimb al pieţei valutare, comunicat de Banca Naţională a României din ultima zi bancară a lunii în cauză.

  Diferenţele de curs înregistrate se recunosc în contabilitate la venituri sau cheltuieli din diferenţe de curs valutar, după caz.

  Conturi utilizate:

  765 „Venituri din diferenţe de curs valutar”

  665 „Cheltuieli din diferenţe de curs valutar”

  Încheierea exerciţiului financiar (data bilanţului)

  Cursul valutar utilizat pentru evaluarea şi prezentarea în situaţiile financiare anuale a disponibilităţilor în valută şi altor elemente asimilate, cum sunt acreditivele şi depozitele bancare este cursul de schimb valutar, comunicat de Banca Naţională a României şi valabil la data încheierii exerciţiului financiar. Diferenţele de curs valutar, favorabile sau nefavorabile, care rezultă în urma evaluării disponibilităţilor în valută se înregistrează la venituri sau cheltuieli din diferenţe de curs valutar, după caz.

  Conturi utilizate:

  765 „Venituri din diferenţe de curs valutar”

  665 „Cheltuieli din diferenţe de curs valutar”

   

  Articole similare

 • Autor: Delia Mircea
 • Profil Google Plus Delia Mircea

 • Articole similare

  Comments are closed.

  Distribuie acest articol: