Proiect ANAF: D012-Notificare privind modificarea sistemului de declarare a impozitului pe profit

 • Inscrie-te ACUM la newsletterul GRATUIT Contzilla.ro
 • All Inclusive - toate lucrarile de specialitate - Click AICI!
 • Iata un nou proiect legislativ pentru formularul (012) publicat de ANAF in 21.01.2016.

  Formularul 012 – “Notificarea privind modificarea sistemului anual/trimestrial de declarare și plată a impozitului pe profit” este aprobat prin Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 1994/2012, cu modificările și completările ulterioare.
  Urmare intrării în vigoare a dispozițiilor Legii nr.227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificările și completările ulterioare, se impune actualizarea temeiului de drept și a referințelor legislative din conținutul, precum și din instrucțiunile de completare a formularului (012) “Notificarea privind modificarea sistemului anual/trimestrial de declarare și plată a impozitului pe profit”.
  Potrivit prevederilor art. 41 alin. (1) din Codul Fiscal, contribuabilii au obligaţia declarării şi plăţii impozitului pe profit trimestrial şi a definitivării acestuia până la data de 25 martie, inclusiv, a anului următor.
  Fac excepţie de la această regulă:
  a) instituţiile de credit – persoane juridice române şi sucursalele din România ale instituţiilor de credit – persoane juridice străine au obligaţia de a declara şi plăti impozit pe profit anual, cu plăţi anticipate efectuate trimestrial.
  b) contribuabilii care au obligația declarării şi plăţii impozitului pe profit anual, până la 25 februarie inclusiv a anului următor şi anume:
  – persoanele juridice române prevăzute la art.15 din Codul Fiscal, 
  – contribuabilii care obţin venituri majoritare din cultura cerealelor, a plantelor tehnice şi a cartofului, pomicultură şi viticultură.
  Conform art. 41 alin. (2) din Codul Fiscal, contribuabilii pot opta pentru declararea şi plata impozitului pe profit anual, cu plăţi anticipate, efectuate trimestrial, cu excepţiile prevăzute de lege.
  Contribuabilii care optează pentru aplicarea sistemului de declarare şi plată anuală a impozitului pe profit, au obligaţia de a comunica organului fiscal competent această opţiune, până la data de 31 ianuarie a anului pentru care se solicită aplicarea sistemului. Opţiunea efectuată este obligatorie pentru cel puţin 2 ani fiscali consecutivi. De asemenea, renunţarea la opţiune şi trecerea la aplicarea sistemului de
  declarare şi plată trimestrială a impozitului pe profit, trebuie comunicată organului fiscal competent până la data de 31 ianuarie a anului pentru care se solicită aplicarea sistemului.
  Astfel, având în vedere aceste prevederi legale, este necesară aprobarea modelului şi conţinutului unui formular, care să fie utilizat de contribuabili pentru îndeplinirea acestor obligaţii de comunicare prevăzute de lege.

  Proiectul poate fi consultat aici.

  Articole similare

 • Autor: Delia Mircea
 • Profil Google Plus Delia Mircea

 • Articole similare

  Comments are closed.

  Distribuie acest articol: