Proiect de modificare a Codului Fiscal

Proiect : ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ

pentru completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal

Având în vedere necesitatea combaterii în regim de maximă urgenţă a evaziunii fiscale din domeniul produselor energetice, pentru asigurarea unei mai bune monitorizări a operatorilor economici care desfăşoară operaţiuni cu produse energetice, în scopul întăririi supravegherii circulaţiei produselor energetice, pentru instituirea unor pârghii care să conducă la o colectare a accizelor la nivelul aferent utilizării reale a produselor energetice, în considerarea faptului că aceste elemente vizează interesul general public şi constituie situaţii extraordinare, a căror reglementare nu poate fi amânată, în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicată,

Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă.

Art. I – Titlul VII „Accize şi alte taxe speciale” din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 927 din 23 decembrie 2003, cu modificările şi completările ulterioare, se completează după cum urmează:

La articolul 20616, după alineatul (41) se introduc opt noi alineate, alin. (42) – (49), cu următorul cuprins:

„(42) Produsele energetice prevăzute la alin. (3) lit. g) sau asimilate acestora, pot fi eliberate pentru consum, deţinute în afara unui antrepozit fiscal, transportate inclusiv în regim suspensiv de accize, utilizate sau oferite spre vânzare, pe teritoriul României, numai dacă sunt marcate şi colorate potrivit prevederilor alin. (44) – (47).

(43) Sunt exceptate de la prevederile alin. (42) produsele energetice prevăzute la alin. (3) lit. g) sau asimilate acestora, destinate exportului, livrărilor intracomunitare şi cele care tranzitează teritoriul României, cu respectarea condiţiilor de supraveghere stabilite prin Ordin al Preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

(44) Pentru marcarea produselor energetice prevăzute la alin. (3) lit. g) sau asimilate acestora se utilizează marcatorul solvent yellow 124 – identificat în conformitate cu indexul de culori, denumit ştiinţific N-etil-N-[2-(1-izobutoxi etoxi)etil]- 4-(fenilazo)anilină.

(45) Nivelul de marcare este de 7 mg +/- 10% de marcator pe litru de produs energetic.

(46) Pentru colorarea produselor energetice prevăzute la alin. (3) lit. g) sau asimilate acestora se utilizează colorantul solvent blue 35 echivalent.

(47) Nivelul de colorare este de 25 mg +/- 10% de colorant pe litru de produs energetic.

(48) Responsabilitatea marcării şi colorării revine antrepozitarilor autorizaţi, destinatarilor înregistraţi şi operatorilor economici care importă astfel de produse, sau a celor care realizează achiziţii intracomunitare.

(49) Pentru produsele energetice prevăzute la alin. (3) lit. g) sau asimilate acestora, eliberate pentru consum, deţinute în afara unui antrepozit fiscal, transportate inclusiv în regim suspensiv de accize, utilizate sau oferite spre vânzare, pe teritoriul României, nemarcate şi necolorate, sau marcate şi colorate necorespunzător, precum şi în cazul nerespectării condiţiilor de supraveghere stabilite prin Ordin al Preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, se datorează accize la nivelul prevăzut pentru motorină.”

Art. II – (1) Produsele energetice prevăzute la art. 20616 alin. (3) lit. g) din Codul fiscal sau asimilate acestora, nemarcate şi necolorate, eliberate pentru consum înainte de intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă vor fi utilizate până la epuizarea stocurilor. Operatorii economici care deţin astfel de stocuri vor depune la autoritatea vamală teritorială în raza căreia îşi desfăşoară activitatea, în termen de 5 zile lucrătoare, liste de inventar cu stocurile existente la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă. Autoritatea vamală teritorială are obligaţia de a verifica realitatea datelor înscrise în listele de inventar, precum şi modul de utilizare a stocurilor până la epuizare.

(2) Pentru produsele prevăzute la art. 20616 alin. (3) lit. g) din Codul fiscal sau asimilate acestora, provenite din teritoriul Uniunii Europene sau din ţări terţe, şi a căror deplasare a fost iniţiată înainte de intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, destinatarii au obligaţia ca la intrarea pe teritoriul României să anunţe organul vamal teritorial, care va lua măsurile necesare în vederea monitorizării deplasării până la destinaţie. Activitatea de monitorizare se va face prin ordin al Preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Valorificarea şi utilizarea stocurilor astfel create se va face sub supraveghere fiscală.

(3) Procedura privind monitorizarea deplasărilor până la destinaţie/până părăsesc teritoriul României se va aplica şi produselor energetice prevăzute la art. 20616 alin. (3) lit. g) din Codul fiscal sau asimilate acestora, din producţia internă sau aflate în tranzit şi care au ca destinaţie un operator economic din România, dintr-un stat membru sau ţară terţă şi a căror mişcare a fost iniţiată înainte de intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

(4) Durata deplasărilor iniţiate înainte de intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă nu poate fi mai mare de 92 de zile.

(5) Pentru nerespectarea obligaţiilor prevăzute la alin. (1) – (4) se datorează accize la nivelul prevăzut pentru motorină.

PRIM-MINISTRU

MIHAI RĂZVAN UNGUREANU

Contrasemnează:

Ministrul finanţelor publice,

BOGDAN ALEXANDRU DRĂGOI

Bucureşti, ………………… 2012

Nr. ……………….

 

Articole similare

Comentariul tau aici