Raspunsuri ANAF cu privire la veniturile din activitati agricole

 • Inscrie-te ACUM la newsletterul GRATUIT Contzilla.ro
 • All Inclusive - toate lucrarile de specialitate - Click AICI!
 • Iata mai jos intrebarile si raspunsurile oferite de ANAF pe pagina sa facebook din data de 21.10.2015.

  Intrebarea 1 : II cu profil agricol, impozitata cu norma de venit, nu are angajati; va plati venituri arendatorilor si va retine impozit pe venit si cass pe care le va raporta prin declaratia 112; in instructiuni scrie ca declaratia 112 se depune lunar chiar si cu sume 0; II-ul s-a constituit in septembrie 2015, iar veniturile din arenda le va plati abia in iulie 2016;Cand depune prima declaratie 112 ? In vectorul fiscal (decl.010, 070) nu exista rubrica pt.contributiile aferente veniturilor din arenda, depunem altceva?

  Raspuns ANAF: În vectorul fiscal se înscriu doar obligaţiile de declarare permanente şi de aceea nu exista rubrica pentru contributiile aferente veniturilor din arenda,. Declaraţia 112 se depune doar pentru luna în care se face plata arendei.

  Intrebarea 2 : Buna ziua, in cazul PFA/II-urilor cu profil agricol cum se va calcula norma de venit pentru anul 2016, pe cap de bovina/ovina sau norma de venit va fi raportata la salariul minim pe economie?

  Raspuns ANAF: Potrivit art. 106 alin (2) din legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, ce va intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2016 “Normele de venit se stabilesc pe unitatea de suprafaţă (ha)/cap de animal/familie de albine”

  Intrebarea 3 : PFA cu profil agricol depune declaratia 221 pana pe 25 mai si nu primeste decizia prin posta pentru a plati impozitul. Cum aflam sumele pentru plata? Si daca mai are a doua activitate ce trebuie sa declare daca nu este profil agricol si in cat timp.

  Raspuns ANAF : În cazul in care nu aţi primit decizia de impunere trebuie sa va adresaţi organului fiscal la care aţi depus declaraţia 221.
  Pentru a vă răspunde la întrebarea a doua sunt necesare mai multe detalii. Puteţi transmite solicitarea dvs. şi pe formularul de asistenţa prin e-mail care se gaseste pe portalul ANAF, la urmatorul link:https://www.anaf.ro/…/persoane_fizice/asistenta_prin_email sau telefonic la nr. 031 4039160.

  Intrebarea 4: O II a concesionat o suprafață în vederea construirii unor sere cu 1.07.2015. Serele sunt în curs de construire și vor fi date în folosință abia în primăvara lui 2016 când se vor planta și primele legume. Pentru 2015 avem obligații declarative?

  Raspuns ANAF : Pentru veniturile din cultivarea legumelor în spaţii protejate, impuse pe bază de norme de venit, aveți obligația declarării acestora prin depunerea formularului 221, până la data de 25 mai inclusiv a anului fiscal, pentru anul în curs. Perioada de declarare a suprafeţelor cultivate este până la data de 25 mai inclusiv a anului fiscal pentru anul în curs şi cuprinde informaţii privind suprafeţele cultivate deţinute la data declarării.
  În situaţia prezentată nu aveţi obligaţii declarative pentru anul 2015.

  Intrebarea 5:  Un PFA lucrează o suprafață mai mică decât suprafața neimpozabil (2000 mp). Are vreo obligație fiscală? Mulțumesc!

  Raspuns ANAF : Contribuabilii care obţin venituri din activităţi agricole, pentru care impozitul este stabilit pe baza normelor de venit, prin cultivarea unor suprafeţe de teren, în limitele stabilite potrivit tabelului prevăzut la art. 72 alin. (2) din Codul fiscal, nu au obligaţia depunerii formularului 221 – “Declaraţie privind veniturile din activităţi agricole impuse pe bază de norme de venit”, veniturile respective sunt neimpozabile.

  Articole similare

 • Autor: Delia Mircea
 • Profil Google Plus Delia Mircea

 • Articole similare

  Comments are closed.

  Distribuie acest articol: