Recalculare taxe – PFA care isi suspenda activitatea in timpul anului

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Potrivit art. 174 alin. (12) din Codul Fiscal, PF care realizeaza venituri din: activitati independente; din drepturi de proprietate intelectuala; din asocierea cu o PJ; venituri din cedarea folosintei bunurilor; venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura; venituri din investitii; venituri din alte surse si care in cursul anului fiscal intra in suspendare temporara a activitatii, precum si cele care isi inceteaza activitatea depun la organul fiscal competent, in termen de 30 de zile de la data la care a intervenit evenimentul, declaratia unica si isi recalculeaza contributia datorata si declarata pentru anul in curs.

Recalcularea contributiei se efectueaza, astfel:

  • modificarea plafonului anual prevăzut la art.170 alin. (2) corespunzator numarului de luni de activitate;
  • rectificarea bazei anuale de calcul raportata la numarul lunilor de activitate;
  • incadrarea venitului net realizat pe perioada de activitate in plafonul prevazut la art. 170 alin. (2) recalculat potrivit lit. a);
  • determinarea contributiei datorate, recalculata prin aplicarea cotei prevazută la art. 156 asupra bazei de calcul determinata la lit. b).

Mai exact, plafonul de 22.800 lei se va recalcula corespunzator cu lunile de activitate ale persoanelor fizice.

Pe de alta parte, persoana fizica a carei activitate este suspendata avand obligatia ca in termen de 30 de zile de la data suspendarii activitatii sa depuna declaratia unica si sa isi recalculeze contributiile.

Autor articol: Diana Lodoaba, economist, profil Linkedin -click aici-

Articole similare

Comentariul tau aici