Reducerile comerciale vs. reducerile financiare

 • Inscrie-te ACUM la newsletterul GRATUIT Contzilla.ro
 • All Inclusive - toate lucrarile de specialitate - Click AICI!
 • Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

  S-a facut si se face inca foarte des se face confuzia intre reducerile comerciale si reducerile financiare, fapt ce are drept consecinta inregistrarea eronata in contabilitate a acestor reduceri.

  Reducerile financiare sunt acele reduceri ce se acorda clientilor care au stins datoria inainte de termen, respectiv a platit inainte de scadenta. Se mai numesc si sconturi. Se inregistreaza in contabilitate in conturile de venituri si cheltuieli, respectiv in conturile venituri/cheltuieli privind sconturile acordate.

  In ceea ce priveste reducerile comerciale, sunt acele reduceri ce se acorda fie pentru fidelizarea clientilor (remiza), fie ca urmare a depasirii unui volum de achizitii de catre un client (risturn), fie ca urmare a unor defecte de calitate a marfurilor (rabat). Reducerile comerciale nu se evidentiaza intr-un cont distinct in contabilitate, ci diminueaza valoarea venitului sau costului produselor vandute, respectiv achizitionate.

  Remizele – se primesc in cazul vanzarilor superioare volumului convenit sau daca cumparatorul are un statut preferential; 

  Risturnele – sunt reduceri de pret calculate asupra ansamblului tranzactiilor efectuate cu acelasi tert, in decursul unei perioade determinate.

  Rabaturile –  se primesc pentru defecte de calitate si se practica asupra pretului de vanzare.

  Confuzia dintre cele doua pot avea un impact negativ asupra rezultatului exercitiului, deoarece inregistrarea eronata a reducerilor comerciale si financiare poate modifica rezultatul din exploatare si astfel entitatea nu va mai prezenta o imagine fidela si reala a situatiilor financiare.

  Articole similare

 • Autor: Delia Mircea
 • Profil Google Plus Delia Mircea

 • Articole similare

  Comments are closed.

  Distribuie acest articol: