Reducerile financiare si comerciale – aveti grija mare cum le inregistrati in contabilitate!

Foarte des se face confuzia intre reducerile comerciale si reducerile financiare, fapt ce are drept consecinta inregistrarea eronata in contabilitate a acestor reduceri.

      Reducerile financiare sunt acele reduceri ce se acorda clientilor care au stins datoria inainte de termen, respectiv a platit inainte de scadenta. Se mai numesc si sconturi. Se inregistreaza in contabilitate in conturile de venituri si cheltuieli, respectiv in conturile venituri/cheltuieli privind sconturile acordate.

In ceea ce priveste reducerile comerciale , sunt acele reduceri ce se acorda fie pentru fidelizarea clientilor (remiza), fie ca urmare a depasirii unui volum de achizitii de catre un client (risturn), fie ca urmare a unor defecte de calitate a marfurilor (rabat).Reducerile comerciale nu se evidentiaza intr-un cont distinct in contabilitate, ci diminueaza valoarea venitului sau costului produselor vandute, respectiv achizitionate

Confuzia dintre cele doua pot avea un impact negativ asupra rezultatului exercitiului, deoarece inregistrarea eronata a reducerilor comerciale si financiare poate modifica rezultatul din exploatare si astfel entitatea nu va mai prezenta o imagine fidela si reala a situatiilor financiare.

Oana Tomoiaga

Articole similare