Referendum in Elvetia pentru un salariu minim de 4000 CHF

 • Inscrie-te ACUM la newsletterul GRATUIT Contzilla.ro
 • All Inclusive - toate lucrarile de specialitate - Click AICI!
 • In Elvetia se va organiza un referendum pentru stabilirea salariului minim brut de 4.000 de franci elvetieni (aprox. 3.280 eur). Data referendumului este 18 mai 2014.
  Statisticile oficiale arata ca jumatate dintre salariatii in Elvetia obtin lunar peste 6.118 CHF (echivalentul a 5010 eur).
  Cele mai mici salarii din aceasta tara se inregistreaza in serviciile personale: coafeze si intretinere , pecum si in tursim , restaurante si vanzari.
  Tot statisticile arata ca cetatenii straini nu sunt la fel de bine platiti ca si elvetienii cu exceptia celor aflati in pozitii de conducere.
  La nivel orar, salariul minim ar urma sa devina 22 CHF/ora (24.73$), mai mult decat dublul salariului orar din Germania (11.69$) si mult mai mult decat in in UK (10.55 $) sau decat in USA (7.25$) nivel pe care presedintele Barack Obama vrea sa il ridice la 10.10$ (conform Reuters).
  Pana in acest moment Elvetia nu avea un salariul minim , insa in marea majoritate a contractelor colective de munca era prevazut un nivel minim cuprins intre 2.200 si 4.200 franci/luna pentru munca nespecializata si intre 2.800 si 5.300 franci/luna pentru munca specializata.
  Pe langa acest referendum, altele trei au fost organizate in Elvetia in februarie 2014.
  Votantii au trebuit sa decida daca :
  – sa se aprobe un procent limita privind numarul de imigranti- aprobat cu 50.3% din voturi;
  – sa se extinda reteaua feroviara – aprobat cu 62% din voturi si
  – sa se ia masuri cu privire la o initiativa populara privind avorturile (respectiv ca acestea sa nu mai fie sustinute ca si cheltuieli publice de sanatate ) –respinsa cu 70% din voturi

   

  Articole similare

 • Autor: Delia Mircea
 • Profil Google Plus Delia Mircea

 • Articole similare

  Comments are closed.

  Distribuie acest articol: