Regim special de scutire de la plata taxei pe valoare adaugata – prevederi 2018

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

  • Regim special de scutire de la plata TVA pentru micile intreprinderi:

Sunt scutite cu regim special de la plata taxei pe valoare adaugata persoanele impozabile cu domiciliul in Romania a caror cifra de afaceri anuala este inferioara plafonului de 65.000 euro al carui echivalent in lei se stabileste la cursul de schimb comunicat de BNR la data aderarii si se rotunjeste la urmatoarea mie, respectiv 220.000 lei.

Persoanele mentionate mai sus pot opta oricand, prin optiune, pentru aplicarea regimului normal de plata a taxei pe valoare adaugata.

  • Societatile nou-infiintate:

O persoana impozabila nou-infiintata poate beneficia de aplicarea regimului special de scutire, daca la momentul inceperii activității economice declară o cifră de afaceri anuală estimată, sub plafonul de scutire și nu optează pentru aplicarea regimului normal de taxare.

  • Termen de inregistrate in regim normal de TVA daca se depaseste plafonul:

Persoana impozabila care aplica regimul special de scutire și a cărei cifră de afaceri, este mai mare sau egală cu plafonul de scutire trebuie să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, in termen de 10 zile de la data atingerii ori depășirii plafonului.

Data atingerii sau depasirii plafonului se considera a fi prima zi a lunii calendaristice urmatoare celei in care plafonul a fost atins ori depasit. Regimul special de scutire se aplica pana la data inregistrarii in scopuri de TVA. Daca persoana impozabila respectiva nu solicita sau solicita inregistrarea cu intarziere, organele fiscale competente procedeaza după cum urmeaza:

  • stabilesc obligatii privind taxa de plata, constand in diferenta dintre taxa pe care persoana impozabila ar fi trebuit sa o colecteze si taxa pe care ar fi avut dreptul sa o deduca, de la data la care persoana impozabila respectiva ar fi fost inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 daca ar fi solicitat inregistrarea in termenul prevazut de lege, daca taxa colectata este mai mare decat taxa deductibila, precum si accesoriile aferente, sau dupa caz;
  • determina suma negativa a taxei, respectiv diferenta dintre taxa pe care ar fi avut dreptul sa o deduca, de la data la care persoana impozabila respectiva ar fi fost inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 daca ar fi solicitat inregistrarea in termenul prevazut de lege, si taxa pe care persoana impozabila ar fi trebuit sa o colecteze de la data la care ar fi trebuit sa fie inregistrata in scopuri de taxa conform art. 316, daca taxa deductibila este mai mare decat taxa colectata.

Baza legala: Codul Fiscal

Articole similare