Regimul special pentru agricultori – comunicat AJFP Arges

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Recent, a fost publicat un comunicat de catre AJFP Arges cu privire la regimul special pentru agricultori. Iata mai jos informatia completa din comunicat:

“Prin OUG nr. 84/2016 pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul financiar-fiscal publicata in M.O. nr. 977/06.12.2016 a fost adaugat un nou articol (art. 315^1) in Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal intitulat Regimul special pentru agricultori.

HG nr. 248/2017 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1/2016, publicata in M.O. nr. 319/04.05.2017, vine cu precizari si completari asupra prevederilor ordonantei.

CINE ESTE AGRICULTORUL?

Agricultorul reprezinta persoana fizica, persoana fizica autorizata, intreprinderea individuala sau intreprinderea familiala, cu sediul activitatii economice in Romania, care:

  • realizeaza activitatile prevazute mai jos;
  • nu realizeaza alte ctivitati economice sau realizeaza si alte activitati economice a caror cifra de afaceri anuala este inferioara plafonului de scutire prevazut la art. 310 in valoare de 220.000 lei.

CARE SUNT ACTIVITATILE PENTRU CARE SE APLICA REGIMUL SPECIAL?

Regimul special pentru agricultori se aplica pentru:

-activitatile de productie agricola a produselor agricole, inclusiv activitatile de transformare a produselor agricole prin alte metode decat cele industriale:

  • agricultura generala, inclusiv viticultura;
  • cultura pomilor fructiferi (inclusiv maslini) si a legumelor, florilor si plantelor ornamentale, atat in aer liber, cat si in sere;
  • productia de ciuperci, condimente, seminte si material saditor;
  • exploatarea pepinierelor;
  • cresterea animalelor;
  • cresterea pasarilor;
  • cresterea iepurilor;
  • apicultura;
  • sericicultura;
  • helicicultura;
  • silvicultura;
  • pescicultura.

-serviciile agricole reprezinta serviciile prevazute in norme, prestate de un agricultor care utilizeaza munca manuala proprie si/sau echipamentele specific, desfasurate de un agricultor, si sunt cele prevazute in anexa la Ordinul ministrului finantelor publice si al ministrului agriculturii si dezvoltariirurale nr. 1.155/868/2016 privind aplicarea cotei reduse de TVA de 9% pentru livrarea de ingrasaminte si de pesticide utilizate in agricultura, seminte si alte produse agricole destinate insamantarii sau plantarii, precum si pentru prestari de servicii de tipul celor specifice utilizate in sectorul agricol.

Taxa aferenta achizitiilor reprezinta valoarea totala a taxei aferente bunurilor si serviciilor achizitionate de un agricultor supus regimului special, in masura in care aceasta taxa ar fi deductibila conform art. 297 alin. (4) pentru o persoana supusa regimului normal de taxa;

CUM SE APLICA REGIMUL SPECIAL?

Procentul de compensare in cota forfetara reprezinta procentul care se aplica in scopul de a permite agricultorilor sa beneficieze de compensatia in cota forfetara pentru taxa aferenta achizitiilor;

Compensatia in cota forfetara reprezinta suma rezultata prin aplicarea procentului de compensare in cota forfetara asupra pretului/tarifului, exclusiv taxa, aferent livrarilor de produse agricole si prestarilor de servicii agricole, efectuate de un agricultor in cazurile mentionate mai sus.

Pretul/tariful stabilit de agricultor la care se aplica procentul de compensare in cota forfetara in vederea determinarii compensatiei in cota forfetara nu include taxa pe valoare adaugata nedeductibila aferenta achizitiilor.

Procentul de compensare in cota forfetara este:

-1% pentru anul 2017;

-4% pentru anul 2018;

-8% incepand cu anul 2019.

Procentul de compensare in cota forfetara se aplica pentru:

a) produsele agricole si serviciile agricole livrate/prestate de agricultor catre alte persoane impozabile decat cele care beneficiaza, in interiorul tarii de regimul special pentru agricultori;

b) produsele agricole livrate in conditiile stabilite la art. 294 alin. (2) catre persoanele juridice neimpozabile care datoreaza TVA in statul membru de sosire pentru achizitiile intracomunitare efectuate.

PENTRU AGRICULTOR:

Agricultorul beneficiaza de o compensatie in cota forfetara pentru:

  • produsele/serviciile agricole, livrate/prestate catre alte persoane impozabile care nu aplica regimul special pentru agricultori;
  • produsele agricole livrate catre persoanele juridice neimpozabile care datoreaza TVA in statul membru de sosire pentru achizitiile intracomunitare efectuate.

Atentie: Agricultorul care aplica regimul special:

a) nu are obligatia de a colecta TVA pentru livrarile de produse agricole rezultate din activitatile agricole prevazute la alin. (1) lit. c) si pentru serviciile agricole prevazute la alin. (1) lit. d);

b) nu are dreptul sa deduca taxa achitata sau datorata pentru achizitiile sale in cadrul activitatii efectuate in regimul special;

c) prin exceptie de la art. 310 nu se aplica regimul special de scutire pentru intreprinderile mici pentru operatiunile prevazute la art. 315^1 alin. (1) lit. c) si d), operatiunile respective nefiind cuprinse in cifra de afaceri care serveste drept referinta pentru aplicarea regimului special de scutire pentru intreprinderile mici prevazute la art. 310.

Agricultorul care aplica regimul special depune a organul fiscal competent o notificare privind aplicarea regimului special (Formularul 087) al carui model este prevazut in Ordinul presedintelui ANAF nr. 3698/2016 pentru aprobarea modelului si continutului unui formular, precum si pentru modificarea Ordinului presedintelui ANAF nr. 631/2016 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare de inregistrare/anulare a inregistrarii in scopuri de taxa pe valoare adaugata, publicat in M.O. nr. 1059/29.12.2016. Agricultorii care indeplinesc conditiile pentru aplicarea regimului special prevazut la art. 315^1 din Codul fiscal aplica regimul special indiferent daca au depus sau nu notificarea privind aplicarea acestui regim, cu exceptia celor care opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxa. Agricultorii pot inscrie in facturile emise compensatia in cota forfetara numai dupa depunerea notificarii privind aplicarea regimului special si inscrierea acestora in Registrul agricultorilor care aplica regimul special.

Agricultorul care aplica regimul special este scutit de urmatoarele obligatii:

a) tinerea evidentelor in scopuri de TVA prevazute la art. 321 (jurnal de vanzari, jurnal de cumparari);

b) depunerea decontului de taxa prevazut la art. 323 (formularul 300);

c) orice alte obligatii care revin persoanelor impozabile inregistrate sau care ar trebui sa se inregistreze in scopuri de TVA conform art. 316

****Agricultorul are obligatia sa emita factura care sa contina informatiile prevazute la art. 319 alin. (20), o mentiune cu privire la aplicarea regimului special pentru agricultori, precum si procentul de compensare in cota forfetara si valoarea compensatiei in cota forfetara care i se cuvine pentru:

a) livrarile de produse agricole/prestarile de servicii prevazute la alin. (3), altele decat cele de la lit. b) – e);

b) vanzarile la distanta, astfel cum sunt definite la art. 266 alin. (1) pct. 35, care au locul in Romania;

c) livrarile intracomunitare de bunuri catre o persoana care ii comunica un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA, atribuit de autoritatile fiscale din alt stat membru;

d) livrarile intracomunitare de bunuri, prevazute la art. 270 alin. (10), care s-ar incadra la lit. c) daca ar fi efectuate catre alta persoana impozabila;

d) prestarile de servicii care conform art. 278 alin. (2) au locul in alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligata la plata taxei conform echivalentului din legislatia altui stat membru al art. 307 alin. (2).

In situatia in care o persoana impozabila realizeaza atat activitati pentru care aplica regimul special pentru agricultori, cat si alte activitati economice pentru care nu se poate eplica regimul special pentru agricultori, poate aplica regimul special de scutire pentru intreprinderile mici, in conditiile art. 310, pentru activitatile pentru care nu se aplica regimul special pentru agricultori.

Persoana impozabila care realizeaza activitati pentru aplicarea regimului special, cat si alte activitati economice pentru care nu se poate aplica regimul special pentru agricultori si care se inregistreaza in scopuri de TVA coform art. 316, prin optiune conform art. 316 alin. (1) lit. c) sau ca urmare a depasirii plafonului de scutire prevazut la art. 310 din alte activitati economice decat cele prevazute la alin. (1) lit. c) si d), nu mai poate aplica regimul special pentru agricultori de la data inregistrarii in scopuri de TVA sau de la data la care ar fi fost inregistrata daca avea obligatia de a solicita inregistrarea conform art. 310 alin. (6) si nu solicita sau solicita cu intarziere inregistrarea in scopuri de TVA. In cazul inregistrarii in scopuri de TVA, prin normele metodologice se stabilesc ajustarile de efectuat pentru achizitiile destinate activitatii pentru care nu a fost aplicat regimul special pentru agricultori. In situatia in care agricultorul nu solicita sau solicita inregistrarea cu intarziere, organul fiscal competent aplica dispozitiile art. 310 alin. (6) lit. a) si b). Organul fiscal competent va opera radierea din Registrul agricultorilor care aplica regimul special a agricultorilor care sunt inregistrati in scopuri de TVA conform art. 316, in termen de 3 zile de la data la care inregistrarea se considera valabila.

IMPORTANT: regimului special pentru agricultori este un regim optional, dar persoana care indeplineste conditiile pentru aplicarea acestui regim poate opta oricand pentru aplicarea regimului normal de taxare prin depunerea la organul fiscal competent a formularului 087, caz in care organul fiscal competent opereaza radierea agricultorului din Registrul agricultorilor care aplica regimul special pana la data de 1 a lunii urmatoare celei in care a fost depusa notificarea.

Dupa exercitarea optiunii de aplicare a regimului normal de taxa, agricultorul nu mai poate aplica din nou regimul special pentru o perioada de cel putin 2 ani de la data inregistrarii in scopuri de TVA.

In cazul in care, dupa expirarea perioadei de 2 ani, agricultorul opteaza din nou pentru aplicarea regimului special pentru agricultori, aceasta trebuie sa depuna la organele fiscale competente o notificare in acest sens. Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care opteaza pentru aplicarea regimului special pentru agricultori pot solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA in vederea aplicarii regimului special. Solicitarea se poate depune la organele fiscale competente intre data de 1 si 10 a fiecarei luni urmatoare perioadei fiscale aplicate de persoana impozabila, anularea inregistrarii fiind valabila de la data comunicarii deciziei privind anularea inregistrarii in scopuri de TVA, care se solutioneaza cel tarziu pana la finele lunii in care a fost depusa solicitarea.

In cazul persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316, pana la comunicarea deciziei de anulare inregistrarii in scopuri de TVA, acestora le revin toate drepturile si obligatiile aferente persoanelor inregistrate. Persoana impozabila care a solicitat scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA are obligatia sa depuna ultimul decont de taxa prevazut la art. 323, indiferent de perioada fiscala aplicata conform art. 322, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost comunicata decizia de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA. In ultimul decont de taxa depus, persoanele impozabile care solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate ins copuri de TVA au obligatia sa evidentieze valoarea rezultata ca urmare a efectuarii tuturor ajustarilor de taxa, persoanele bunurile/serviciile alocate activitatilor supuse acestui regim.

PENTRU BENEFICIAR

**** Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316, carora agricultorul care aplica regimul special le livreaza produsele agricole sau le presteaza serviciile agricole, au dreptul la deducerea/restituirea compensatiei in cota forfetara achitata agricultorului care aplica regimul special, in aceleasi limite si conditii aplicabile pentru deducerea TVA, conform art. 297 – 301 si nu numai in masura in care agricultorul este inscris la data livrarii/prestarii in Registrul agricultorilor care aplica regimul special.

Persoanele impozabile nestabilite in Romania si neinregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 au dreptul la restituirea compensatiei in cota forfetara, achitata agricultorului care aplica regimul special, in aceleasi limite si conditii aplicabile persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316. Prin ordin al presedintelui ANAF se stabileste procedura de restituire a compensatiei in cota forfetara catre persoanele impozabile nestabilite in Romania si neinregistrate in scopuri de TVA conform art. 316.

Persoana impozabila stabilita in Romania sau persoana impozabila nestabilita in Romania, dar inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316, care achizitioneaza bunuri/servicii de la agricultorii care figureaza in Registrul agricultorilor care aplica regimul special, va tine o evidenta separata pentru toate achizitiile efectuate in cadrul regimului special pentru agricultori.

OPERATIUNI INTRACOMUNITARE EFECTUATE DE AGRICULTOR

In situatia in care agricultorul care aplica regimul special realizeaza livrari intracomunitare cu produse agricole, prestari de servicii intracomunitare, achizitii intracomunitare de bunuri, achizitii de servicii intracomunitare, acesta are urmatoarele obligatii:

a) sa se inregistreze in scopuri de TVA conform art. 317, daca efectueaza operatiunile prevazute la art. 317 alin. (1) si (2);

b) sa depuna decontul special de taxa prevazut la art. 324 (formularul 301) pentru achizitiile intracomunitare de bunuri si achizitiile de servicii intracomunitare prevazute la art. 324 alin. (1), pe care le efectueaza;

c) sa depuna declaratia recapitulativa prevazuta la art. 325 (formularul 390) pentru operatiunile pe care le efectueaza prevazute la art. 325 alin. (1).

Nu sunt considerate operatiuni impozabile in Romania achizitiile intracomunitare de bunuri efectuate de agricultorii care aplica regimul special, daca valoarea totala a acestor achizitii intracomunitare nu depaseste pe parcursul anului calendaristic curent sau nu a depasit pe parcusrul anului calendaristic anterior plafonul de 10.000 euro, al carui echivalent in lei este stabilit prin normele metodologice – plafonul este de 34.000 lei.

Agricultorii eligibili pentru exceptia prevazuta mai sus au dreptul sa opteze pentru regimul general al achizitiilor intracomunitare prevazut la art. 268 alin. (3) lit. a). Optiunea se aplica pentru cel putin 2 ani calendaristici.

Regulile aplicabile in cazul depasirii plafonului pentru achizitii intracomunitare prevazut la alin. (9) sau al exercitarii optiunii prevazute la alin. (10) sunt stabilite prin normele metodologice.

In cazul in care plafonul pentru achizitii intracomunitare de bunuri prevazut la alin. (6) este depasit, agricultorul trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 317 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal. Inregistrarea va ramane valabila pentru perioada pana la sfarsitul anului calendaristic in care a fost depasit plafonul de achizitii si cel putin pentru anul calendaristic urmator sau, dupa caz, pana la data la care agricultorul se inregistreaza in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, daca aceasta data este anterioara acestui termen.

Agricultorul poate solicita anularea inregistrarii oricand dupa incheierea anului calendaristic urmator celui in care s-a inregistrat. Prin exceptie, acesta ramane inregistrat in scopuri de TVA conform art. 317 din Codul fiscal pentru toate achizitiile intracomunitare de bunuri efectuate cel putin pentru inca un an calendaristic, daca plafonul pentru achizitii de bunuri este depasit si in anul calendaristic care a urmat celui in care a fost inregistrat.

Daca dupa expirarea anului calendaristic urmator celui in care agricultorul a fost inregistrat acesta efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri in baza codului de inregistrare in scopuri de TVA obtinut conform art. 317 din Codul fiscal, se considera ca a optat conform art. 315^1 alin. (10) din Codul fiscal, cu exceptia cazului in care este obligat sa ramana inregistrat in urma depasirii plafonului pentru achizitii de bunuri in anul urmator anului in care s-a inregistrat, situatie in care se aplica prevederile de mai sus”.

AJFP Arges

Autor articol: Diana Dragomir, economist, profil Linkedin -click aici-

Articole similare