Registrul de casa si dispozitiile de incasare si plata -reguli si modele

Registrul de casa este documentul care reflecta miscarile de numerar din casierie. Soldul din registru la o anumita data trebuie sa corespunda cu soldul contului 5311 la aceeasi data.

Dispozitiile de incasare si plata sunt documentele care atesta intrarea respectiv iesirea de numerar din casierie.

Registrul de casa (OMFP 3512/2008)

• se completeaza zilnic incasarile si platile in numerar efectuate prin casieria unitatii;
• se intocmeste cate unul pentru fiecare valuta cu care se lucreaza;
• la sfarsit de zi se stabileste soldul de casa .
• se poate intocmi manual sau electronic.
• se intocmeste in 2 exemplare.

Descarca aici un model de registru in excel.

Semnarea registrului

Registrul se semnează de către casier pentru confirmarea înregistrării operaţiunilor efectuate şi de către persoana din compartimentul financiar-contabil desemnată pentru primirea exemplarului 2 şi a actelor justificative anexate.

Exemplarul 1 rămâne la casier.

Plafonul casieriei

Nu exista un anumit plafon al sumei care poate fi lasata în casieria unitatii.
Altfel spus, se poate pastra oricat, insa la un control trebuie sa faceti dovada fizica a existentei sumelor reflectate in registrul de casa.

Limitarea platilor catre persoane juridice

Nu se pot efectua plãţi zilnice mai mari de 10.000 lei cãtre alte persoane juridice, şi plãţi mai mari de 5.000 lei pe zi cãtre aceeaşi persoanã juridicã. Sunt interzise plăţile fragmentate în numerar către furnizorii de bunuri şi servicii, pentru facturile a căror valoare este mai mare de 5.000 lei.
Se admit plăţi către o singură persoană juridică în limita unui plafon zilnic în numerar în sumă de 10.000 lei, în cazul plăţilor către reţelele de magazine de tipul Cash&Carry, care sunt organizate şi funcţionează în baza legislaţiei în vigoare. Sunt interzise plăţile fragmentate în numerar către astfel de magazine, pentru facturile a căror valoare este mai mare de 10.000 lei.
Este interzisă acordarea unor facilităţi de preţ clienţilor, persoane juridice, care efectuează plata în numerar.

In cursul anului 2014 au existat propuneri legislative de modificare a acestor plafoane, care insa la data actuala nu au fost publicate in M.Of.

• Dispoziţia de incasare respectiv plata

Dispozitia de plata se utilizeaza în vederea achitării în numerar a unor sume, potrivit dispoziţiilor legale, inclusiv a avansurilor aprobate pentru cheltuieli de deplasare, precum şi a diferenţei de încasat de către titularul de avans în cazul justificării unor sume mai mari decât avansul primit, pentru procurare de materiale etc.; Este de asemenea document justificativ de înregistrare în registrul de casă şi în contabilitate, în cazul plăţilor în numerar efectuate fără alt document justificativ
Dispoziţia de incasare se utiliezeaza în vederea încasării în numerar a unor sume care nu reprezintă venituri din activitatea de exploatare, adica din vanzarea produselor si serviciilor firmei.
In caz contrar se utilizeaza chitanta.

Click aici pentru un model de dispozitie de incasare-plata  in pdf.

• Chitanta

Este un document justificativ pentru depunerea unei sume în numerar la casieria unităţii- cel mai adesea, o suma incasata de la un client.
Se întocmeşte în două exemplare, pentru fiecare sumă încasată, de către casierul unităţii şi se semnează de acesta pentru primirea sumei.
• Se numeroteaza in baza unei decizii interne de numerotare, ca si la facturi.

 Descarca aici un model de chitanta in excel.

Articole similare

Comentariul tau aici