Regularizarile din decontul de TVA (300) – instructiuni

Asa cum se stie, decontul de TVA (declaratia 300) nu permite rectificari, asa cum se intampla cu alte declaratii – de exemplu 112, 100 , etc.

Erorile constatate in perioadele anterioare se corecteaza prin randurile de regularizari.

Iata mai jos instructiunile de completare pentru aceste randuri :

Randul 2 Regularizări livrări intracomunitare scutite conform art.143 alin.(2) lit.a) şi d) din Codul fiscal

-se înscriu regularizările ulterioare datorate unor evenimente care determină modificarea datelor declarate la rd. 1 din decont în altă perioadă, precum: modificarea prețului generată de alte situații decât cele prevăzute la art. 138 din Codul fiscal, nedeclararea din eroare a livrării intracomunitare în perioada în care intervine exigibilitatea etc.

Randul 4 Regularizări privind prestările de servicii intracomunitare care nu beneficiază de scutire în statul membru în care taxa este datorată

 se înscriu regularizările ulterioare datorate unor evenimente care determină modificarea datelor declarate la rd. 3.1 din decont în altă perioadă, precum: modificarea prețului generată de alte situații decât cele prevăzute la art. 138 din Codul fiscal, nedeclararea din eroare a operațiunilor respective în perioada în care intervine exigibilitatea etc.

Randul 6 Regularizări privind achiziţiile intracomunitare de bunuri pentru care cumpărătorul este obligat la plata TVA (taxare inversă)

–  se înscriu achizițiile intracomunitare de bunuri a căror exigibilitate a intervenit în altă  perioadă, dar respectiva achiziție nu a fost declarată, regularizările privind achizițiile intracomunitare declarate în perioade anterioare  şi datorate unor evenimente care determină modificarea datelor declarate inițial, precum:       ‐  modificarea prețului bunurilor care au fost declarate ca achiziție intracomunitară  pe bază  de autofactură, în condițiile legii, ulterior factura primită  de la furnizor având un preț mai mare sau mai mic, altele decat situatiile cand aceasta modificare a pretului a rezultat ca urmare a unuia dintre evenimentele prevazute la art. 138 din Codul fiscal in perioada de raportare;     

‐ declararea achiziției intracomunitare pe bază  de autofactură, în condițiile legii, într‐o perioadă  ulterioră, la primirea facturii de la furnizor, constatându‐se că  exigibilitatea achiziției intracomunitare intervenea într‐o perioadă anterioară;    

‐ modificarea bazei impozabile a achiziției intracomunitare şi a taxei aferente ca urmare a modificării cursului valutar de referință aplicabil, datorată unor neconcordanțe între data primirii facturii de la furnizor şi data declarării achiziției intracomunitare;   

‐ orice alte evenimente de natură să modifice datele declarate inițial, cu excepția ajustărilor bazei de impozitare prevăzute la art. 138 din Codul fiscal, atunci când acestea au loc ulterior, într‐o altă perioadă decât cea în care a intervenit exigibilitatea pentru achizițiile intracomunitare respective.

Randul 8 Regularizări privind achiziţiile de servicii intracomunitare pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA (taxare inversă)

-se înscriu regularizările ulterioare datorate unor evenimente care determină modificarea datelor declarate la rd. 7.1 din decont în altă perioadă, precum: modificarea prețului generată de alte situații decât cele prevăzute la art. 138 din Codul fiscal, nedeclararea din eroare a operațiunilor respective în perioada în care intervine exigibilitatea etc

Randul 16 Regularizari de taxa colectata

-se evidențiază sumele rezultate din corectarea informațiilor de la rd.  9, 10, 11 şi 12 din deconturile anterioare, ajustările bazei de impozitare prevăzute la art. 138 din Codul fiscal    pentru care exigibilitatea taxei intervine în perioada de raportare, conform art. 1342 alin.(9)‐(11), după  caz, din Codul fiscal, dar care au fost generate de operațiuni pentru care cota de taxă pe valoarea adăugată aplicată a fost de 19%, sumele rezultate din regularizările prevăzute de art. 140 alin. (4) din Codul fiscal datorate modificării cotelor de TVA,    precum  şi orice alte sume rezultate din regularizările prevăzute de legislația în vigoare datorate unor evenimente, cu excepția celor prevăzute la art. 138 din Codul fiscal, care determină modificarea datelor declarate inițial, cum ar fi nedeclararea din eroare a operațiunii în perioada în care intervine exigibilitatea.

Randul 19 Regularizări privind achiziţiile intracomunitare bunuri pentru care cumpărătorul este obligat la plata TVA (taxare inversă)

‐ se înscriu aceleaşi informații declarate la rd. 6.

Randul 21 Regularizări privind achiziţii de servicii intracomunitare pentru care beneficiarul din România este obligat la plata TVA (taxare inversă)

 -se înscriu aceleaşi informații declarate la rd. 8

Randul 30 Regularizări taxă dedusă

-se evidențiază sumele rezultate din corectarea informațiilor de la rd. 22, 23, 24 şi 25 din deconturile anterioare, ajustările prevăzute la art. 138 din Codul fiscal, a căror exigibilitate este ulterioară  datei de 1 iulie 2010, dar care au fost generate de operațiuni pentru care cota de taxă pe valoarea adăugată  aplicată a fost de 19%, potrivit dispozițiilor art. 1342 alin.(9)‐(11), după caz din Codul fiscal, precum şi orice alte sume rezultate din regularizările prevăzute de legislația în vigoare datorate unor evenimente, cu excepția celor prevăzute la art. 138 din Codul fiscal, care determină modificarea datelor declarate inițial, cum ar fi nedeclararea din eroare a operațiunii în perioada în care intervine exigibilitatea.   

Articole similare

Comentariul tau aici