Reinregistrare in scopuri de Tva – cazier fiscal (speta ANAF)

 • Inscrie-te ACUM la newsletterul GRATUIT Contzilla.ro
 • All Inclusive - toate lucrarile de specialitate - Click AICI!
 • Anaf a publicat pe site-ul sau o speta legata de posibilitatea de reinregistrare in scopuri de TVA a unui contribuabil care are inscrise infractiuni in cazierul fiscal.

   Raspuns ANAF:

  O persoana fizica are calitatea de administrator al unei persoane juridice, in al carei cazier fiscal este inscrisa pe CNP situatia atragerii raspunderii solidare cu debitorul declarat insolvabil sau insolvent. In calitatea sa de persoana fizica, ea desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere si este inregistrata fiscal conform art.72 din Codul de procedura fiscala, detinand un cod de inregistrare fiscala atribuit de organul fiscal competent.

  Totodata, retinem si faptul ca, respectivului contribuabil, in calitatea sa de persoana fizica care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere, in conformitate cu prevederile art.153 alin.(9) lit.e) din Codul fiscal, i-a fost anulata inregistrarea in scopuri de TVA ca urmare a faptului ca nu a evidentiat in deconturile de taxa depuse pentru doua perioade fiscale consecutive in cursul unui semestru calendaristic de achizitii de bunuri/servicii si nici de livrari de bunuri/prestari de servicii.

  In termenul legal de 180 de zile de la data anularii inregistrarii in scopuri de TVA in conditiile art.153 alin.(9) lit.e), pe codul de inregistrare fiscala, persoana impozabila, in baza prevederilor art.153 alin.(9^1) lit.d) din Codul fiscal, a depus o cerere de reinregistrare in scopuri de TVA, insa in urma verificarilor efectuate de organul fiscal competent conform celor stipulate in Sectiunea a 4 – a din Anexa 1 la Ordinul presedintelui ANAF nr.1436/2012, acesta a constatat ca persoana fizica solicitanta a reinregistrarii in scopuri de TVA pentru activitatea economica desfasurata in mod independent, are inscrise in cazierul fiscal pe codul numeric personal fapte de natura celor prevazute in Ordonanta Guvernului nr.75/2001, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, art.2, alin.(2), dintr-o alta activitate desfasurata anterior, respectiv administrator al unei societati comerciale, pentru care raspunde solidar cu debitorul insolvabil sau insolvent.

  Conform prevederilor art. 153 alin. (9) lit. c) din Codul fiscal, forma in vigoare inainte de 2 august 2013, organele fiscale competente anuleaza inregistrarea unei persoane in scopuri de TVA, daca asociatii/administratorii persoanei impozabile sau persoana impozabila insasi au inscrise in cazierul fiscal infractiuni si/sau faptele prevazute la art. 2 alin. (2) lit. a) din Ordonanta Guvernului nr. 75/2001 privind organizarea si functionarea cazierului fiscal, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, de la data comunicarii deciziei de anulare de catre organele fiscale competente.

  Incepand cu data de 2 august 2013 au intrat in vigoare dispozitiile OG nr. 16/30.07.2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri fiscal-bugetare prin care prevederile art. 153 alin. (9) lit. c) din Codul fiscal au fost modificate in sensul ca organele fiscale competente anuleaza inregistrarea unei persoane in scopuri de TVA “daca asociatii/administratorii persoanei impozabile sau persoana impozabila insasi au inscrise in cazierul fiscal infractiuni si/sau faptele prevazute la art. 2 alin. (2) lit. a) din Ordonanta Guvernului nr. 75/2001 privind organizarea si functionarea cazierului fiscal, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, de la data comunicarii deciziei de anulare de catre organele fiscale competente. In cazul societatilor reglementate de Legea nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se dispune anularea inregistrarii persoanei in scopuri de TVA numai in situatia in care asociatii majoritari sau, dupa caz, asociatul unic au inscrise in cazierul fiscal infractiuni si/sau faptele prevazute la art. 2 alin. (2) lit. a) din Ordonanta Guvernului nr. 75/2001, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;”.

  Din prevederile art. 153 alin. (9) lit. c) din Codul fiscal, atat inainte, cat si dupa intrarea in vigoare a dispozitiilor OG nr. 16/30.07.2013, rezulta clar ca se anuleaza inregistrarea in scopuri de TVA in cazul in care persoana impozabila are inscrise in cazierul fiscal infractiuni si/sau faptele prevazute la art. 2 alin. (2) lit. a) din Ordonanta Guvernului nr. 75/2001.

   

  Articole similare

 • Autor: Delia Mircea
 • Profil Google Plus Delia Mircea

 • Articole similare

  Comments are closed.

  Distribuie acest articol: