Repartizarea timpului de munca inegal

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Timpul de munca reprezinta orice perioada in care salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile sale, conform prevederilor contractului individual de munca, contractului colectiv de munca aplicabil si/sau ale legislatiei in vigoare.

Atentie! Timpul de lucru nu este acelasi lucru cu programul de lucru. Programul de lucru se refera la orele intre care se presteaza munca zilnic.

Dupa cum spune si Codul Muncii, repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii este, de regula, uniforma, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu doua zile de repaus. In functie de specificul unitatii sau al muncii prestate, se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana cu o durata zilnica a timpului de munca mai mica sau mai mare de 8 ore. 

Durata zilnica a timpului de munca de 12 ore va fi urmata de o perioada de repaus de 24 de ore. 

Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal va fi stabilit prin contractul colectiv de munca la nivelul angajatorului sau in cazul lipsei acestuia prin regulamentul intern. Repartizarea inegala a timpului de munca, poate functiona doar daca a fost expres prevazuta si in contractul individual de munca (art. 116 alin (2) Codul muncii).

Autor articol: Diana Lodoaba, economist, profil Linkedin -click aici-

Articole similare