Rezumat al noutatilor legislative – ianuarie si februarie 2018

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Iata mai jos o lista cu aspectele de noutate ale lunii ianuarie 2018:

  • Prorogarea termenului de depunere a formularului 600: formularul 600 “Declaratie privind venitul asupra caruia se datoreaza contributia de asigurari sociale si cu privire la incadrarea veniturilor realizate in plafonul minim pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate” trebuia depus pana la data de 31.01.2018 (inclusiv), insa potrivit OUG nr. 2/2018 pentru prorogarea unor termene prevazute in Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal termenul de depunere a fost prorogat pana pe data de 15.04.2018.
  • Conturi noi privind contributiile sociale: ca urmare a trecerii contributiilor sociale din sarcina angajatorului in sarcina angajatului si aparitia unei noi contributii CAM, potrivit Ordinului nr. 1.243 din 5 februarie 2018, in planul de conturi au mai aparut urmatoarele: 

-4315 „Contributia de asigurari sociale (P)“

-4316 „Contributia de asigurari sociale de sanatate (P)“;

-436 „Contributia asiguratorie pentru munca (P)“;

-646 „Cheltuieli privind contributia asiguratorie pentru munca.

  • Lista contraventiilor care intra sub incidenta Legii prevenirii: de curand a fost publicata Hotararea nr. 33/2018 privind stabilirea contraventiilor care intra sub incidenta Legii prevenirii nr. 270/2017, precum si a modelului planului de remediere, lista poate fi consultata aici.
  • Prevederi noi privind scutirea de impozit pentru salariatii din IT: Potrivit Ordinului nr. 1168/2017 / 492/2018 / 3024/2018 / 3337/2017, pot beneficia de scutire de la plata impozitului pe veniturile din salarii si angajatii care detin o diploma de bacalaureat si urmeaza cursurile unei institutii de invatamant superior acreditate. Pe de alta parte, pe langa documentele justificative pe care angajatorul trebuie sa le detina pentru ca un anumit angajat sa beneficieze de aceasta facilitate, s-au mai adaugat urmatoarele: adeverinta care sa ateste faptul ca persoana urmeaza o forma de invatamant superior, in cazul in care angajatul detine diploma de bacalaureat, eventual echivalata/recunoscuta, dar nu a absolvit studii universitare de scurta durata sau studii universitare de lunga durata sau ciclul I al studiilor de licenta; copia cu mentiunea “conform cu originalul” a diplomei de bacalaureat, respectiv copia legalizata a atestatului de echivalare sau recunoastere a diplomei, eliberat prin structurile de specialitate ale Ministerului Educatiei Nationale, pentru cetatenii statelor membre ale UE, Spatiului Economic European si Confederatiei Elvetiene care urmeaza cursurile unei institutii de invatamant superior acreditate.
  • Calculul CAS si CASS pentru angajatii care aplica scutire de pla plata impozitului pe salarii: potrivit OUG nr. 3/2018 privind unele masuri fiscal-bugetare, pentru persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor (incepand cu salariile aferente lunii ianuarie 2018) in baza contractelor individuale de munca sau a actelor de detasare, aflate in derulare la data de 31 decembrie 2017, si care se incadreaza in categoriile de persoane scutite de la plata impozitului pe venit, al caror salariu brut lunar este majorat cu cel putin 20% fata de nivelul celui din luna decembrie 2017, angajatorii/platitorii, stabilesc, retin la sursa si platesc contributia de asigurari sociale de sanatate, dupa urmatoarea formula de calcul:CASS retinuta = venit brut 2018 – CAS datorata in 2018 – salariu net decembrie 2017
  • Calculul CAS si CASS pentru angajatii cu contracte cu timp partial: in data de 08.02.2018 a fost publicata in Monitorul Oficial Ordonanta de Urgenta nr. 3/2018 privind unele masuri fiscal-bugetare. Potrivit acestei OUG pentru contractele cu timp partial, angajatii vor plati contributii doar pe venitul realizat efectiv (si nu pentru salariul minim de economie de 1.900 Ron, cum era inainte stabilit), iar restul va fi suportat de catre angajator. Astfel ca, angajatorul va fi cel care va suporta diferenta de CAS si CASS rezultata pana la nivelul salariului minim pe economie si va fi inregistrata distinct in contabilitate. 

Autor articol: Diana Lodoaba, economist, profil Linkedin -click aici-

Articole similare