Rezumatul saptamanii 10 – 14 iunie

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

INSTRUMENTE

Administrarea casieriei unitatii

In calitate de contabil, atat ca angajat intern intr-o firma cat si ca partener extern, de cele mai multe ori trebuie iti aloci timp pentru pregatirea celor implicati in intocmirea documentelor pe baza carora se vor efectua inregistrarile in contabilitate.

Brosura ANAF – compensarea obligatiilor fiscale

Compensarea este operațiunea prin care se sting creanțele statului sau unităților administrativ-teritoriale ori subdiviziunilor acestora reprezentând impozite, taxe, contribuții și alte sume datorate bugetului general consolidat cu creanțele debitorului reprezentând sume de rambursat, de restituit sau de plată de la buget.

Brosura este disponibila AICI: https://www.contzilla.ro/wp-content/uploads/2019/06/Brosura_compensare_2019.pdf

SALARIZARE

Taxe catre buget pentru concediul de maternitate

Taxe catre buget pentru concediul medical

FISCALITATE

Proiect de ordin – Formularul 085 pentru servicii electronice

In 06.06.2019 a fost publicat un proiectul de ordin al președintelui ANAF pentru aprobarea modelului, conţinutului eși instrucţiunilor de completare ale formularului (085) “Opţiune privind aplicarea/încetarea aplicării prevederilor art. 278 alin. (5) lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal

Declaratia unica 2019- intrebari si raspunsuri ANAF

In cadrul sesiunii de intrebari si raspunsuri pe Facebook organizata de ANAF 12.06.2019 au fost prezentate mai multe situatii pe care le gasesti in articolul de mai jos.

Ordinul nr. 1369/2019 -bonificatii, declaratia unica

Ordinul nr. 1369/2019 pentru aprobarea Procedurii de acordare a bonificațiilor pentru depunerea prin mijloace electronice de transmitere la distanță în anul 2018 a declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, precum și pentru plata cu anticipație a obligațiilor fiscale declarate în anul 2018 prin declarația unică, a fost publicat in MOF in 12.06.2019.

BANKING

Corectarea declaratiilor fiscale 2019

INFOGRAFICE

Munca suplimentara

Contractul individual de munca

Registrul Unic de Control

6 situatii in care contractul individual de munca poate fi incheiat pe perioada determinata

Angajatorii au posibilitatea de a angaja persoane cu contract de munca pe durata determinata. Vezi in articol situatiile in care acesta poate fi incheiat.

Registrul numerelor de inventar

Serveste ca document de atribuirea a numerelor de inventar mijloacelor fixe intrate in unitate.

Fisa mijlocului fix

Fisa mijlocului fix serveste ca document pentru evidenta analitica a mijloacelor fixe.

Perioade in care poti avea soldare

Pot fi efectuate numai in cursul a doua perioade din an, ca durata maxima de 45 de zile fiecare.

Cine poate cumula pensia cu salariul?

In sistemul public de pensii pot cumula pensia cu veniturile realizate din activitati dependente urmatoarele categorii de pensionari:

Fisa postului

Este un document care prezinta cerintele ce trebuie indeplinite de catre un anajat.

5 baze legale de interes pentru orice antreprenor

MONOGRAFII

Functionalitatea contului 117 – monografie contabila

Contul 117 “Rezultat reportat” este un cont bifunctional cu ajutorul caruia se tine evidenta rezultatului sau partii din rezultatul exercitiului precedent nerepartizat de catre adunarea generala a actionarilor/asociatilor, respectiv a pierderii neacoperite si a rezultatului provenit din corectarea erorilor contabile.

PFA sistem real vs SRL 2019

Pentru ca de cele mai multe ori, antreprenorii care vor avea atat venituri cat si cheltuieli nu stiu ce forma juridica sa aleaga intre inregistrarea ca persoana fizica autorizata in sistem real sau infiintarea unei societati cu raspundere limitata, ne-am gandit, sa prezentam cateva aspecte esentiale a celor doua forme juridice, astfel incat, antreprenorii (in functie de activitatea desfasurata) sa se poata decide mai usor.

Functionalitatea conturilor 461 si 462 – monografie

Contul 461 “Debitori diverşi” este un cont de activ. Cu ajutorul contului 461 “Debitori diversi” se tine evidenta debitorilor proveniti din pagube materiale create de terti, alte creante provenind din existenta unor titluri executorii si a altor creante, altele decat entitatile afiliate, entitatile asociate si entitatile controlate in comun.

Ce sunt stocurile?

In categoria stocurilor se cuprind si activele cu ciclu lung de fabricatie, destinate vanzarii, cum ar fi: echipamente, nave, ansambluri sau complexuri de locuinte, realizate de entitatile care au ca activitate principala obtinerea si vanzarea unor astfel de produse

LEGISLATIE

Care este diferenta dintre pierdere contabila si pierdere fiscala?

Potrivit prevederilor Legii contabilitatii 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si ale OMFP 1802/2014, pierderea contabila este cea inregistrata in soldul debitor al contului 121 “Profit si pierdere”, respectiv contului 117 “Rezultatul reportat”.

O 520/2019- modificari privind declaratiile la fondul de mediu

O 520/2019 publicat in MOF 478/12.06.2019 aduce modificari anexelor la Ordinul viceprim-ministrului, ministrul mediului, nr. 591/2017 pentru aprobarea modelului și conținutului formularului “Declarație privind obligațiile la Fondul pentru mediu” și a instrucțiunilor de completare și depunere a acestuia.

IMPORTANT

Modificari la declaratia unica

In data de 05.06.2019 a fost publicata in Monitorul Oficial Ordinul nr. 1437/2019 privind modificarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 49/2019 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a formularului “Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice”.

Vanzari promotionale

Legislatia impune o serie de reguli speciale in ceea ce priveste stabilirea pretului, privind vanzarile promotionale

Versiune noua a Codul fiscal – 12.06.2019

Pe site-ul ANAF este disponibila o versiune actualizata a Codului fiscal din 12.06.2019 – click aici.

Articole similare

Comentariul tau aici