Schimbare sediu social – este nevoie de achizitionarea unui nou registru unic de control?

 • Inscrie-te ACUM la newsletterul GRATUIT Contzilla.ro
 • All Inclusive - toate lucrarile de specialitate - Click AICI!
 • Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

  Un contribuabil persoana juridică înregistrată la ONRC este obligat să achiziţioneze un nou registru unic de control, in cazul schimbării sediului social?

  Potrivit prevederilor art. 1 alin. (1) şi ale art.3 alin. (1) din Legea nr. 252/2003 privind registrul unic de control, cu modificările şi completările ulterioare, contribuabilii, persoane juridice înregistrate la ONRC, autorizate potrivit legii, au obligaţia să ţină registrul unic de control şi să-l prezinte organelor de control.

  Conform prevederilor art.5 alin (2) din legea sus-menţionată, registrul unic de control se ţine la sediul social şi la fiecare sediu secundar pentru care s-au eliberat avize/autorizaţii şi/sau acorduri de funcţionare.

  Legea nr. 252/2003 prevede la art. 6, alin.(1) şi (3) condiţiile în care se achiziţionează Registrul unic de control, şi anume:

  Registrul unic de control se eliberează, contra cost, de direcţiile generale ale finanţelor publice din raza teritorială unde îşi are sediul social contribuabilul, pe baza certificatului de înregistrare, în cazul comercianţilor, şi pe baza certificatului de înregistrare fiscală, în cazul celorlalte categorii de contribuabili. Contribuabilii nou-înfiinţaţi sunt obligaţi ca, în termen de 30 de zile de la data înregistrării, să achiziţioneze registrul unic de control.

  Faţă de prevederile legale mai sus-menţionate, dat fiind caracterul unic al registrului de control, legea specială în materie nu instituie în sarcina unui contribuabil care îşi schimbă sediul social obligaţia de a achiziţiona un nou registru unic de control, această obligaţie fiind doar în sarcina contribuabililor nou-înfiinţaţi, care sunt obligaţi ca, în termen de 30 de zile de la data înregistrării la ONRC să achiziţioneze registrul unic de control.

  Ca atare, in cazul schimbării sediului social, contribuabilul persoană juridică nu trebuie să achiziţioneze un nou registru unic de control.

  Articole similare

 • Autor: Delia Mircea
 • Profil Google Plus Delia Mircea

 • Articole similare

  Comments are closed.

  Distribuie acest articol: