Sediul secundar: ce este, cand se inregistreaza?

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT

Sediul secundar reprezintă o extensie a sediului central al unei companii, situată într-o altă locație. Adesea companiile din Romania au un sediu social care figureaza in certificatul de inregistrare al firmei la ONRC si unul sau mai multe sedii secundare unde isi desfasoara efectiv activitatea.

Sediul secundar se inregistreaza la Registrul Comertului conform prevederilor Legii 265 din 22 iulie 2022 privind registrul comerțului și pentru modificarea și completarea altor acte normative cu incidență asupra înregistrării în registrul comerțului.

Ce sunt sediile secundare?

Din punctul de vedere al Codului de procedura fiscala, prin sediu secundar se înţelege un loc prin care se desfăşoară integral sau parţial activitatea contribuabilului/plătitorului, cum ar fi:

  • birou
  • magazin
  • atelier
  • depozit
  • altele asemenea.

Prin sediu secundar se înțelege și un șantier de construcții, un proiect de construcție, ansamblu sau montaj ori activități de supervizare legate de acestea, numai dacă șantierul, proiectul sau activitățile durează mai mult de 6 luni.

De asemenea, sunt sedii secundare sediile permanente definite potrivit Codului fiscal.

Ce nu este sediul secundar?

Exista si doua exceptii clar mentionata in legislatie : sediul secundar nu este considerat domiciliul la care isi desfasoara activitatea salariatii in regim de telemunca sau care lucreaza de la domiciliu.

De asemenea, nu este sediu secundar locatia beneficiarilor unde contribuabilul desfasoara alte activitati decat cele care implica santiere de constructii, activităţi autorizate conform Legii nr. 359/2004 privind simplificarea formalităţilor la înregistrarea în registrul comerţului.

Obligatia de inregistrare fiscala

Contribuabilul are obligaţia de a declara organului fiscal central, înfiinţarea de sedii secundare, în termen de 30 de zile de la:

a) data înregistrării/menţionării acestora la registrul comerţului sau în alte registre în care a fost înregistrată entitatea care le-a înfiinţat;

b) data actului de înfiinţare, în alte cazuri decât cele prevăzute la lit.a).

Contribuabilul/Plătitorul cu domiciliul fiscal în România are obligația de a declara, în termen de 30 de zile, înființarea de filiale și sedii secundare în străinătate.

Contribuabilul care înregistrează sediile secundare ca plătitoare de salarii și de venituri asimilate salariilor potrivit Legii nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, nu are obligația declarării acestor sedii potrivit prevederilor mentionate anterior.

Cu alte cuvinte difera modul de inregistrare la ANAF in cazul sediilor secundare cu minim 5 salariati fata de sediile secundare care au sub 5 salariati.

Inregistrarea sediilor cu 5 angajati vs sediilor cu un numar de angajati sub 5

a) daca societatea are minimum 5 salariati, au obligatia sa solicite inregistrarea fiscala a sediilor respective, ca platitoare de salarii si venituri asimilate salariilor, la organul fiscal din subordinea ANAF in a carui raza teritoriala se afla adresa unde se desfasoara efectiv activitatea acelor sedii.

Solicitarea se face in termen de 30 de zile de la data infiintarii, pentru sediile nou-infiintate, prin completarea formularului 060 – Declaratia de inregistrare fiscala/Declaratia de mentiuni/Declaratia de radiere pentru sediile secundare.

Atentie! Sumele aferente impozitului pe salarii pentru sediile secundare se vor plati separat fata de impozitul pe salarii pentru sediul social . Se vor face 2 plati distincte mentionandu-se valoarea aferenta fiecarui cod fiscal .

Este important a se face distinctia intre cod fiscal sediu social si cod fiscal sedii secundare.

b) pentru declararea sediilor secundare care nu au salariati sau numarul acestora este mai mic de 5, se depune formularul 700 – Declaratie pentru inregistrarea/modificarea in mediu electronic a mentiunilor ulterioare inregistrarii fiscale, precum si pentru radierea inregistrarii fiscale. In acest formular se completeaza Sectiunea G – Date privind sediile secundare care nu au obligatia inregistrarii fiscale.

Declaratia se depune in termen de 30 zile de la data infiintarii.

Articole similare

Comentariul tau aici