Sisteme de calculatie a costurilor

 • Inscrie-te ACUM la newsletterul GRATUIT Contzilla.ro
 • All Inclusive - toate lucrarile de specialitate - Click AICI!
 • Una dintre problemele esentiale ale contabilitatii de gestiune este stabilirea unui sistem de calculatie a costurilor. Costurile sunt inregistrate intr-un sistem contabil pentru a-i ajuta pe manageri in luarea unor decizii diverse.

  Pentru a imputa costurile pe produse sau servicii se folosesc doua tipuri de sistme, prezentate mai jos:

  Sistemul de evidenta a costurilor pe comenzi de productie

  – in acest sistem, este necesara calculatia costurilor uneia sau mai multor unitati distincte dintr-un produs sau serviciu (comanda de productie)

  Deseori produsul sau serviciul este o singura unitate : ex. un echipament industrial complex , o campanie publicitara , un soft personalizat produs pentru necesitatile specifice unei anumite companii, o reprezentare in cadrul unui process judiciar, un audit financiar, constructia unui sediu pentru o firma, asamblarea unui avion, etc.

  Caracteristica acestor produse este unicitatea lor : campania publicitara poate fi utlizata doar de compania careia ii este destinata, la fel si echipamentul industrial are utilitate doar pentru cel care a solicitatat producerea lui.

  Sistemele de calculatie a costrurilor pe comenzi de productie, cumuleaza costurile separat pe fiecare astfel de produs sau serviciu.

  Sistemul de evidenta a costurilor pe faze de productie

  – in acest sistem rezultatul procesului de productie il reprezinta o suma de unitati identice sau foarte asemanatoare.

  De exemplu firma Antares furnizeaza acelasi produs – Scaune tip “X” tuturor clientilor sai, Banca Transilvania ofera acelasi tip de depozite clientilor sai, serviciile postale standard, fabricarea painii.

  Conform acestui sistem, in fiecare perioada, costurile totale legate de fabricarea unui produs se impart la numarul de unitati produse pentru a se determina un cost unitar.

  Articole similare

 • Autor: Delia Mircea
 • Profil Google Plus Delia Mircea

 • Articole similare

  Comments are closed.

  Distribuie acest articol: