Speta 1: Microintreprinderi 2023-trecerea de micro la profit este posibila in cursul anului ?

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT

Presupunem ca avem o firma incadrata ca microintreprindere incepand cu anul 2023. In cursul anului 2023 isi poate exercita optiunea de a trece la statutul de platitoare de impozit pe profit?

a) in varianta in care nu mai indeplineste cel putin una dintre conditiile pentru a fi microintreprindere.

b) in varianta in care toate conditiile de a fi microintreprindere sunt indeplinite.

Sa analizam ce optiuni are firma in ambele situatii conform modificarilor aduse de OG 16/2022.

Conditiile pentru a fi incadrata ca microintreprindere in anul 2023 difera fata de anul 2022.

Conditiile valabile in anul 2023 sunt:

1. sa realizeze venituri, altele decat cele din consultanta si/sau management, in proportie de peste 80% din veniturile totale- CONDITIE NOUA

2. are cel putin un salariat

3. a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 500.000 euro –INJUMATATIRE PLAFON fata de 2022

4.are asociati/actionari care detin peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cel mult tei persoane juridice romane care se incadreaza sa aplice sistemul de impunere pe veniturile microintrepinderilor, inclusiv persoana care verifica indeplinirea conditiilor prevazute de prezentul articol- CONDITIE NOUA

5.capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si UAT-urile             

6.nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii.

In vederea schimbarii de regim:

a) in varianta in care nu mai indeplineste cel putin una dintre conditiile pentru a fi microintreprindere.

OG16 prevede cateva reguli de ieșire din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor în cursul anului, astfel:

  • dacă în cursul anului 2023 microîntreprinderea realizează venituri mai mari de 500.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanță și/sau management în veniturile totale este de peste 20% inclusiv, aceasta datorează impozit pe profit începând cu trimestrul în care s-a depășit oricare dintre aceste limite. De exemplu, daca la trimestrul 2 depaseste plafonul de 500.000 euro, incepand cu acest trimestru firma va deveni platitoare de impozit pe profit.
  • in cazul în care, în cursul anului 2023 microîntreprinderea nu mai îndeplinește condiția privind salariatul aceasta datorează impozit pe profit începând cu trimestrul în care nu mai este îndeplinită această condiție.
  • daca societatea incepe sa desfasoare în cursul unui trimestru din 2023 activități dintre cele exceptate, datorează impozit pe profit începând cu trimestrul respectiv din 2023.
  • in situația în care, în cursul anului fiscal, oricare dintre asociații/acționarii unei microîntreprinderi deține peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la mai mult de trei microîntreprinderi, asociații/ acționarii trebuie să stabilească microîntreprinderea/microîntreprinderile care ies de sub incidența impozitului pe micro și care urmează să aplice impozit pe profit începând cu trimestrul în care se înregistrează situația respectivă, astfel încât condiția referitoare la numărul maxim de trei microîntreprinderi la care oricare dintre asociați/acționari deține peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot să fie îndeplinită. Ieșirea din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor este definitivă pentru anul fiscal curent.

b) in situatia in care societatea se incadreaza la conditiile pentru a fi microintreprindere respectiv: nu depaseste plafonul de 500.000 euro al veniturilor, se incadreaza in ponderea de sub 20% a veniturilor din consultanta, are cel putin un salariat cu norma intreaga, nu desfasoara activitatile exceptate si se incadreaza in numarul de 3 firme cu statut de microintreprindere , atunci, societatea NU va putea opta in cursul anului pentru a trece la platitoare de impozit pe profit.

Optiunea se va putea exercita insa incepand cu anul 2024.

Baza legala: art. 48, alin. (2^1) CF:

(2^1) Microîntreprinderile nu pot opta pentru plata impozitului pe profit în cursul anului fiscal, opțiunea putând fi exercitată începând cu anul fiscal următor, cu excepțiile prevăzute la art. 52. Opțiunea se comunică organelor fiscale competente, potrivit prevederilor Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare.

Articole similare

Comentariul tau aici