Stabilirea plăţilor anticipate cu titlu de impozit

 • Inscrie-te ACUM la newsletterul GRATUIT Contzilla.ro
 • All Inclusive - toate lucrarile de specialitate - Click AICI!
 • Plăţile anticipate se stabilesc de organul fiscal competent pe fiecare sursă de venit, luându-se ca bază de calcul venitul anual estimat sau venitul net realizat în anul precedent, după caz, prin emiterea unei decizii care se comunică contribuabililor, potrivit legii.

  La stabilirea plăţilor anticipate se utilizează cota de impozit de 16%.

  Plăţile anticipate se efectuează în 4 rate egale, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru, iar plata impozitului anual se efectuează potrivit deciziei de impunere.

  În cazul impunerilor efectuate după expirarea acestor termene de plată, contribuabilii au obligaţia efectuării plăţilor anticipate la nivelul sumei datorate pentru ultimul termen de plată al anului  precedent.

  Contribuabilii pot plăti sumele reprezentând plăţile anticipate, direct la sediul organului fiscal  competent, sau la unităţile bancare, prin ordin de plată.

  În cazul în care, contribuabilii îşi încetează activitatea în cursul anului fiscal precum şi în situaţia în care îşi suspendă temporar activitatea, potrivit legislaţiei în materie, aceştia au obligaţia de a depune la organul fiscal “Declarație privind venitul estimat/norma de venit”, însoţită de documente justificative, în termen de 15 zile de la data producerii evenimentului, în vederea recalculării plăţilor anticipate.

  Articole similare

 • Autor: Delia Mircea
 • Profil Google Plus Delia Mircea

 • Articole similare

  Comments are closed.

  Distribuie acest articol: