Subventiile incasate de la AJOFM influenteaza cifra de afaceri pentru inregistrare ca platitor de TVA?

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Se pune intrebarea daca subventiile care se incaseaza de la AJOFM intra in calculul cifrei de afaceri care se compara cu plafonul de 300.000 lei pentru incadrare ca platitor de TVA.

Articolul 310 din Codul fiscal arata ca cifra de afaceri care servește drept referință pentru compararea cu plafonul de 300.000 lei este constituită din valoarea totală, exclusiv taxa în situația persoanelor impozabile care solicită scoaterea din evidența persoanelor înregistrate în scopuri de TVA, a livrărilor de bunuri și a prestărilor de servicii efectuate de persoana impozabilă în cursul unui an calendaristic, taxabile sau, după caz, care ar fi taxabile dacă nu ar fi desfășurate de o mică întreprindere, a operațiunilor rezultate din activități economice pentru care locul livrării/prestării se consideră ca fiind în străinătate, dacă taxa ar fi deductibilă, în cazul în care aceste operațiuni ar fi fost realizate în România conform art. 297 alin. (4) lit. b), a operațiunilor scutite cu drept de deducere și, dacă nu sunt accesorii activității principale, a operațiunilor scutite fără drept de deducere prevăzute la art. 292 alin. (2) lit. a), b), e) și f).

Subventiile incasate de la AJOFM nu se incadreaza in definitia mentionata , asadar nu se vor include in calculul cifrei de afaceri care constituie baza de comparatie cu plafonul de 300.000 lei.

Din punct de vedere fiscal, subventile de la AJOFM nu se includ asadar in cifra de afaceri pentru TVA, insa, pe de alta parte, in raportarile contabile, veniturile din subventii, inregistrate in grupa de conturi 741 Venituri din subvenții de exploatare se raporteaza ca cifra de afaceri in formularul de bilant:

Astfel, chiar daca in raportarile contabile se va regasi o cifra de afaceri care ar putea depasi plafonul de 300.000 lei prin includerea subventiilor, in fapt, din punct de vedere al taxei, compania nu va avea obligatia inregistrarii in scop de TVA.

Articole similare

Comentariul tau aici