Termenul zilei: activul contingent

Potrivit IAS 37,  activul contingent  este definit ca fiind acel activ  potenţial care apare ca urmare a unor evenimente anterioare şi a cărei existenţă va fi confirmată numai prin apariţia sau neapariţia unuia sau mai multor evenimente viitoare nesigure, care nu pot fi în totalitate sub controlul întreprinderii.

Un exemplu de activ contingent  îl reprezinta o creanţă ce constituie obiectul unui proces în care este implicată întreprinderea şi al cărui rezultat este incert. Astfel, in situatia in care o intreprindere se afla intr un proces de recuperare a  creantei, aceasta suma nu se poate evidentia in situatiile financiare deoarece este incert daca se va recupera sau nu, iar astfel situatiile financiare nu vor fi influentate in niciun fel.

O întreprindere nu trebuie să înregistreze un activ contingent, spre deosebire de active, care reprezintă o resursă controlată de întreprindere ca rezultat al unor evenimente trecute și de la care se așteaptă să genereze beneficii economice viitoare  pentru întreprindere.

Asadar :

  • Activele contingente nu sunt recunoscute în situaţiile financiare, deoarece acest fapt ar putea determina recunoaşterea unui venit care să nu se realizeze niciodată.Totuşi, când realizarea unui venit este certă, activul aferent nu mai este activ contingent şi este necesara înregistrarea lui.
  • Activele contingente nu trebuie recunoscute in conturile bilantiere. Acestea trebuie prezentate in notele explicative in cazul in care este probabila aparitia unor intrari de beneficii economice.

In cadrul elementelor extrabilantiere sunt cuprinse si activele contingente  -contul 807 „ Active contingente’’

Articole similare

Comentariul tau aici