Tranzactii cu terenuri – conditii

 • Inscrie-te ACUM la newsletterul GRATUIT Contzilla.ro
 • All Inclusive - toate lucrarile de specialitate - Click AICI!
 • Conditiile in care persoane juridice sau PFA-uri inregistrate sau neinregistrate in scopuri de TVA efectueaza tranzactii cu terenuri

  Baza legala : Legea 571/2003 privind Codul fiscal cu completari si modificari ulterioare

  Atat persoanele fizice, cat si cele juridice, trebuie sa respecte conditiile legale privind regimul TVA in cazul vanzarii de terenuri prevazute de art. 141, alin(2), lit. f din Codul fiscal cu completari si modificari ulterioare.

  In acest sens, conform prevederilor Codului fiscal, una din cele 2 situatii de tranzactii cu terenuri, si la care ne referim in prezentul articol, este cea efectuata de PFA sau persoane juridice inregistrate sau neinregistrate in scopuri de TVA.

  Obligatia inregistrarii acestor persoane in scopuri de TVA se face conform prevederilor Codului Fiscal:

  – la cerere;

  – ca urmare a depasirii cifrei de afaceri de 65.000 de euro;

  – ca urmare a realizarii unei achizitii intracomunitare.

  In cadrul acestor tipuri de tranzactii efectuate de PFA sau persoane juridice inregistrate sau neinregistrate in scopuri de TVA, conform prevederilor legale sub aspectul regimului TVA, putem intalni urmatoarele tipuri de vanzari :

  • Vanzari de terenuri construibile – livrari ce intra in sfera de aplicare a TVA – in acest caz vanzarea unui teren construibil reprezinta o tranzactie care nu este scutita de TVA.

  In aceasta situatie trebuie sa avem in vedere faptul ca :

  – un terenul construibil este definit drept orice teren amenajat sau neamenajat pe care se pot executa constructii, conform legislatiei in vigoare;

  – pentru a califica unui teren drept teren construibil sau teren cu alta destinatie, la momentul vanzarii sale de catre proprietar, trebuie sa tinem cont de specificatiile rezultate din certificatul de urbanism.

  •  Vanzari de terenuri care nu sunt construibile (de exemplu, agricole) – nu intra in sfera de aplicare a TVA – astfel, conform art.141,alin.2, lit.f din Codul fiscal vanzarea este scutita de TVA, dar vanzarea acestui teren poate fi realizata si prin aplicarea regimului normal de taxare, conform cu art.141, alin.3 din Codul fiscal (prin depunerea unei notificari la organele fiscale competente);
  •  Vanzari de terenuri pe care se afla constructii vechi sau parti de constructii vechi –acestea reprezinta livrari scutite de TVA.

   Autorul articolului : Sergiu Cobirzan, expert contabil si auditor financiar.

  Click aici pentru profilul de Linkedin al autorului.

   

  Articole similare

 • Autor: Delia Mircea
 • Profil Google Plus Delia Mircea

 • Articole similare

  Un comentariu

  1. daniel says:

   tot n-am inteles, daca sunt neplatitor de TVA, PFA SAU P.J. si vand un teren indiferent de starea acestuia ( construibil, neconstruibil sau cu vechituri pe el) platesc sau nu TVA?….

  Distribuie acest articol: