Tranzactiile intra-grup – termenul zilei

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Ce sunt tranzactiile intra-grup?

Tranzactiile intra-grup reprezinta totalitatea tranzactiilor pe care o societate de asigurare si/sau reasigurare, o institutie de credit sau o societate de investitii financiare ori o societate de administrare a investitiilor din cadrul unui conglomerat financiar le desfasoara direct sau indirect cu o alta societate din cadrul aceluiasi grup sau cu orice persoana fizica sau juridica ce are legaturi stranse cu societatile din cadrul grupului, in vederea indeplinirii obligatiilor sale, indiferent de natura acestora.

Dosarul preturilor de trasfer

O problema de actualitate cu care se confrunta majoritatea multinationalelor cu activitate in Romaniea este valoarea (pretul) la care se transfera bunurile, proprietatile necorporale sau se furnizeaza servicii intra-grup. Astfel ca, legislatia romaneasca in domeniul fiscal aduce ca obligatie suplimentara intocmirea dosarului preturilor de transfer.

Preturile de transfer sunt preturile platite de catre o companie pentru un bun, serviciu sau un imprumut achizitionat de la o companie afiliata si care trebuie stabilite la valoarea de piata. Profitabilitatea companiei afiliate, performanta, fluxul de numerar, vor fi afectate semnificativ daca nu este respectat principiul valorii de piata.

In vederea documentarii respectarii principiului valorii de piata a preturilor de transfer practicate in cadrul tranzactiilor desfasurate cu persoane afiliate, contribuabilii/platitorii au obligatia de a intocmi dosarul preturilor de transfer, conforme cu Ordinul nr. 442/2016.

Autor articol: Diana Dragomir, economist, profil Linkedin -click aici-

Articole similare