Tratamentul fiscal al indemnizatiilor pentru PFA, avocati, sportivi, drepturi de autor

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

In ultimul monitor oficial din anul 2020 a fost publicata o ordonanta de urgenta – OUG 226/2020 care prezinta intr-un capitol distinct tratamentul fiscal al urmatoarelor tipuri de indemnizatii :

1.Indemnizațiile acordate potrivit art. XV alin. (1), (1^1), (2) și (4) din OUG nr. 30/2020, adica:

  • Indemnizatia de 75% din castigul salarial mediu brut pentru alți profesioniști si pentru persoanele care au încheiate convenții individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005 a cooperației, care si-au întrerupt activitatea ca urmare a efectelor coronavirusului SARS-CoV-2, pe perioada stării de urgență
  • indemnizatia obtinuta de avocații a căror activitate este redusă ca urmare a efectelor coronavirusului SARS-CoV-2, pe perioada stării de urgență
  • indemnizatia obtinuta de persoanele prevăzute la art. 67^1 alin. (1) lit. a)-c) din Legea educației fizice și sportului nr. 69/2000 pe perioada starii de urgenta
  • indemnizatia obtinuta de persoanele fizice care au obținut venituri exclusiv din drepturile de autor și drepturile conexe, care si-au întrerupt activitatea ca urmare a efectelor coronavirusului SARS-CoV-2, pe perioada stării de urgență

2.Indemnizatii acordate conform art. 3 din OUG nr. 132/2020 , adica:

  • indemnizatia de 41.5% obtinuta in cazul reducerii timpului de muncă, de profesioniști si persoanele care au încheiate convenții individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005 a cooperației.

Potrivit OUG 226/31.12.2020, acestea NU constituie venituri din desfășurarea activității, iar pentru acestea se aplică următoarele reguli.

Se aplică începând cu obligațiile fiscale care au termen de declarare și plată în anul 2021, cu exceptia sportivilor si a persoanelorcare au încheiate convenții individuale de muncă în baza legii cooperatiei.

Reguli:

  • calculul impozitului pe venit și al contribuțiilor sociale obligatorii se efectuează separat față de veniturile realizate din desfășurarea activității;
  • nu se iau în calcul la verificarea încadrării în plafoanele de mai jos:
  1.  100.000 euro prin a carui depasire PFA-urile la norma trebuie sa treaca in sistem real
  2. plafonul de 12 salarii minime prin a carui depasire intervine obligatia platii contributiei de asigurari sociale
  3. plafonul de 12 salarii minime prin a carui depasire intervine obligatia platii contributiei de asigurari sociale de sanatate
  • nu fac obiectul acordării bonificației stabilite prin legea anuală a bugetului de stat.

Calcul taxe pentru indemnizatia de 41.5% a PFA

În cazul indemnizațiilor acordate potrivit art. 3 din OUG nr. 132/2020, cu excepția celei de care beneficiază persoanele care au încheiate convenții individuale de muncă în baza Legii cooperației calculul obligațiilor fiscale se efectuează de către persoanele fizice beneficiare prin aplicarea cotelor:

  • 10% impozit
  • 25% CAS si
  • 10% CASS

asupra indemnizației brute încasate de la agențiile pentru plăți și inspecție socială județene, respectiv a municipiului București.

Pentru calculul impozitului pe venit se aplică regulile prevăzute la art. 78 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare care arata ca:

b)pentru veniturile obținute în celelalte cazuri, prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei de calcul determinate ca diferență între venitul brut și contribuțiile sociale obligatorii aferente unei luni, datorate potrivit legii în România sau în conformitate cu instrumentele juridice internaționale la care România este parte, precum și, după caz, a contribuției individuale la bugetul de stat datorate potrivit legii, pe fiecare loc de realizare a acestora.

Alte reguli:

Nu se acordă facilități fiscale pentru indemnizatiile prevazute la art. 3 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 132/2020.Se aplică începând cu obligațiile fiscale care au termen de declarare și plată în anul 2021, cu exceptia persoanele care au încheiate convenții individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005, pentru care se aplica începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2021.

Persoanele fizice beneficiare ale indemnizațiilor acordate potrivit art. XV din OUG nr. 30/2020, asigurate în sisteme proprii de pensii, care nu au obligația asigurării în sistemul public de pensii potrivit legii, datorează contribuția de asigurări sociale pentru indemnizațiile respective la sistemul propriu de pensii, în cotele prevăzute de Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare.

Persoanele fizice beneficiare ale indemnizațiilor suportate din bugetul asigurărilor pentru șomaj sau din bugetul de stat, după caz, acordate potrivit art. XV din OUG nr. 30/2020 și ale indemnizațiilor acordate potrivit art. 3 din OUG nr. 132/2020, nu pot dispune asupra destinației unei sume reprezentând până la 3,5% din impozitul pe venit datorat aferent indemnizațiilor respective, pentru susținerea entităților nonprofit/unităților de cult, precum și pentru acordarea de burse private, conform legii . Aceasta se aplica începând cu obligațiile fiscale care au termen de declarare și plată în anul 2021, în cazul beneficiarilor indemnizațiilor acordate potrivit art. XV alin. (1), (1^1) și (4) din OUG nr. 30/2020, alții decât persoanele care au încheiate convenții individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005. Pentru restul se aplica incepand cu veniturile aferente lunii ianuarie 2021.

Inchiderea anului 2020 – comanda de AICI

Articole similare

Comentariul tau aici