Tratamentul fiscal al venitului din lichidarea unei persoane juridice-speta ANAF

 • Inscrie-te ACUM la newsletterul GRATUIT Contzilla.ro
 • All Inclusive - toate lucrarile de specialitate - Click AICI!
 • Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

  Se datorează impozit pe venit pentru veniturile obţinute de persoane fizice din lichidarea unei persoane juridice?

  Raspuns ANAF

  Conform Codului fiscal, veniturile din lichidarea unei persoane juridice sunt cuprinse în categoria veniturilor din investitii.
  Venitul impozabil realizat din lichidarea unei persoane juridice reprezintă excedentul distribuţiilor în bani sau în natură peste aportul la capitalul social al persoanei fizice beneficiare.
  Conform Codului fiscal, venitul impozabil obţinut din lichidarea unei persoane juridice de către acţionari/asociaţi persoane fizice sau din reducerea capitalului social, potrivit legii, care nu reprezintă distribuţii în bani sau în natură ca urmare a restituirii cotei-părţi din aporturi se impun cu o cotă de 16%, impozitul fiind final. Obligaţia calculării, reţinerii şi plăţii impozitului revine persoanei juridice. Impozitul calculat şi reţinut la sursă în cazul lichidării persoanei juridice se plăteşte până la data depunerii situaţiei financiare finale la oficiul registrului comerţului.
  Prin urmare, pentru veniturile obţinute de persoana fizice din lichidarea unei persoane juridice se datorează împozit pe venit în cotă de 16% impozitul fiind final. Obligația calculării, reţinerii şi plăţii impozitului revine persoanei juridice.

  Baza legala

  Legea nr 227 / 2015 articolul 91 lit.e), 94 alin.(11), 97 alin.(5)

  Articole similare

 • Autor: Delia Mircea
 • Profil Google Plus Delia Mircea

 • Articole similare

  Comments are closed.

  Distribuie acest articol: