Trebuie sa plateasca pensionarii CASS pentru veniturile din dividendele incasate?

 • Inscrie-te ACUM la newsletterul GRATUIT Contzilla.ro
 • All Inclusive - toate lucrarile de specialitate - Click AICI!
 • Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

  Anul acesta, persoanele fizice care au incasat venituri din dividende peste plafonul de 22.800, au obligatia de a completa si depune declaratia unica si de a plati contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS – 10%), adica 10% * 22.800 lei = 2.280 lei.

  Depunerea declaratiei unice trebuia sa se faca pana la data de 15.07.2018, insa daca pana la aceasta data, persoana fizica nu a incasat venituri din dividende care sa depaseasca acest plafon, atunci nu exista aceasta obligatie. 

  In cazul in care dividendele sunt incasate dupa data pana la care se depune declaratia unica, adica dupa 15.07.2018, si acestea depasesc valoarea de 22.800 RON, atunci asociatul caruia i-au fost distribuite dividende are obligatia sa depuna declaratia unica si sa plateasca CASS (10%) intr-un termen de 30 de zile de la data incasarii acestora.

  De asemenea, reamintim faptul ca plata CASS se poate efectua pana in data de 15 martie 2019, insa daca contribuabilii efectueaza plata integral pana la data de 15 decembrie 2018, acestia vor beneficia de o bonificatie de 5%.  

  Persoanele fizice pensionare ce incaseaza venituri din dividende peste plafon trebuie sa plateasca CASS?

  Daca persoana fizica ce a incasat venituri din dividende peste plafonul de 22.800 lei are calitatea de pensionar, acest lucru nu o scuteste de la plata CASS – 10%, adica de la plata a sumei de 2.280 lei.

  Potrivit art. 154 literele h) si h1) din Codul Fiscal, urmatoarele categorii de persoane fizice sunt exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate:

  h) persoanele fizice care au calitatea de pensionari, pentru veniturile din pensii, precum si pentru veniturile realizate din drepturi de proprietate intelectuala;

  h1) persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala.

  La categoria acestor scutiri de la plata CASS, mentionate in Codul Fiscal, nu se regasesc si veniturile din dividende.

  Autor articol: Diana Lodoaba, economist, profil Linkedin -click aici-

  Articole similare

 • Autor: Delia Mircea
 • Profil Google Plus Delia Mircea

 • Articole similare

  Comments are closed.

  Distribuie acest articol: