Vanzari – ce conturi folosesti: 4111, 418 sau 461?

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Atunci cand inregistrezi o vanzare, indiferent de etapa in care se afla : efectiv realizata si facturata, livrarea efectuata si nefacturata, vanzare din activitatea curenta sau in afara acesteia , este implicat un cont de partener.

Ce cont alegi in fiecare situatie?

a)      4111 Clienti

Cu ajutorul acestui cont poti tine evidenta creantelor si decontarilor in relatiile cu clientii interni si externi pentru produse, semifabricate, materiale, marfuri etc. vandute, servicii prestate, pe baza de facturi, cu exceptia entitatilor afiliate, entitatilor asociate si a entitatilor controlate in comun.

Separat, pe contul 4118 se tine evidenta clienţilor incerţi, rau-platnici, care iti ridica intrebari sau aflati in litigiu.

De regula, nu efectuezi reflectarea unei sume pe contul 4118 cu ocazia unei vanzari. Astfel, realizezi aceasta inregistrarea doar dupa o perioada de timp, cand se dovedeste faptul ca respectivul partener nu isi onoreaza obligatiile care ii revin.

b)      418 Clienti – facturi de intocmit

Cu ajutorul acestui cont evidentiezi livrarile de bunuri sau prestarile de servicii, inclusiv taxa pe valoarea adaugata, pentru care nu s-au intocmit facturi.

In multe cazuri, de regula la final de perioada, chiar daca facturile de vanzare nu au fost emise insa, livrarile vor trebui inregistrate. In acest caz nu trebuie sa utiliezi contul 4111, ci 418.

Soldul contului 418 reprezinta valoarea bunurilor livrate (sau a serviciilor prestate) pentru care nu s-au intocmit facturi.

c)       461 Debitori diversi

Vei utiliza contul 461 pentru a reflecta iesiri din gestiune de alta natura decat cele din activitatea curenta.

Astfel, in debitul contului trebuie sa inregistrezi:

·         valoarea bunurilor constatate lipsa sau deteriorate, imputate tertilor (758, 4427)

·         pretul de vanzare al imobilizarilor corporale si necorporale cedate (758, 4427);

·         valoarea imobilizarilor financiare cedate (764).

Articole similare