Vei deveni parinte in curand? – iata ce trebuie sa stii despre concediul paternal

 • Inscrie-te ACUM la newsletterul GRATUIT Contzilla.ro
 • All Inclusive - toate lucrarile de specialitate - Click AICI!
 • Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

  Concediul paternal este reglementat de Legea nr. 210/1999 “Legea concediului paternal”, acesta acordandu-se in scopul de a asigura participarea efectiva a tatalui la ingrijirea noului-nascut.

  Cate zile se acorda?

  In cazul in care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat in cadrul sistemului asigurarilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal platit de 5 zile lucratoare.  

  Daca titularul dreptului la concediu partenal a obtinut atestatul de absolvire a unui curs de puericultura, atunci acesta va mai beneficia, in plus, de inca 10 zile lucratoare.

  Tatal care satisface serviciul militar obligatoriu are dreptul, la nasterea propriului copil, la o permisie de 7 zile calendaristice.

  Cum se acorda?

  Concediul paternal se acorda la cerere, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, justificat cu certificatul de nastere al acestuia, din care rezulta calitatea de tata a petitionarului. 

  Care este valoarea indemnizatiei pentru concediul paternal?

  Indemnizatia pentru concediul paternal se plateste din fondul de salarii al unitatii si este egala cu salariulcorespunzator perioadei respective.

  Atentie! In cazul decesului mamei copilului in timpul nasterii sau in perioada concediului de lauzie, tatal copilului beneficiaza de restul concediului neefectuat de catre mama. 

  Baza legala: Legea nr. 210/1999

  Autor articol: Diana Lodoaba, economist, profil Linkedin -click aici-

  Articole similare

 • Autor: Delia Mircea
 • Profil Google Plus Delia Mircea

 • Articole similare

  Comments are closed.

  Distribuie acest articol: