Venituri sau cheltuieli in avans – note contabile generate automat !

 • Inscrie-te ACUM la newsletterul GRATUIT Contzilla.ro
 • All Inclusive - toate lucrarile de specialitate - Click AICI!
 • Articol realizat cu sprijinul CIEL Romania, in cadrul programului de informare pentru contabili.

  Aproape orice societate inregistreaza in activitatea de zi cu zi diferite venituri sau cheltuieli in avans (chirii; abonamente) care trebuie reflectate corect in contabilitate.

  Ce sunt de fapt aceste venituri sau cheltuieli in avans?

  Veniturile si cheltuielile inregistrate in avans sunt operatiuni care se factureaza in momentul de fata, insa care se refera la perioade urmatoare.

  In vederea respectarii principiului independentei exercitiului financiar, trebuie ca, in calitate de contabil, sa poti face o diferenta intre veniturile/cheltuielile care vor fi incorporate in rezultatul perioadei/exercitiului financiar curent si veniturile/cheltuielile pe care le-ai realizat in perioada curenta, dar care sunt aferente perioadelor/exercitiilor financiare urmatoare.

  Contabilitatea veniturilor inregistrate in avans se realizeaza cu ajutorul contului 472 “Venituri inregistrate in avans”. Acest cont se debiteaza in perioadele urmatoare cu veniturile inregistrate anticipat si se crediteaza cu veniturile inregistrate in avans.

  Totodata, veniturile inregistrate in avans sunt veniturile aferente perioadelor urmatoare, dar incasate anticipat in perioada curenta, cum ar fi: chiriile, abonamentele, asigurarile de dobanzi aferente contractelor de leasing financiar.

  Contabilitatea cheltuielilor inregistrate in avans se realizeaza cu ajutorul contului 471 “Cheltuieli inregistrate in avans”. Acest cont se debiteaza cu cheltuielile platite anticipat si se crediteaza in perioadele urmatoare cu cheltuielile devenite scadente.

  Pe de alta parte, cheltuielile inregistrate in avans sunt cheltuielile efectuate in cursul exercitiului curent, dar care se refera la exercitiile urmatoare: chirii, locatii de gestiune, concesiuni platite anticipat, prime de asigurare, abonamente la publicatii platite anticipat.

  Pentru o evidenta clara a tuturor elementelor incluse in conturile 471 “Cheltuieli inregistrate in avans” si 472 “Venituri inregistrate in avas” este nevoie de urmarirea centralizata in vederea obtinerii informatiei cu privire la componenta soldului.

  In fiecare perioada, trebuie efectuata o nota contabila de trecere pe cheltuiala/venit a sumei aferente lunii respective.

  Cu ajutorul aplicatiei software de contabilitate CIEL V7 poti automatiza aceste note contabile, fara a mai fi nevoie sa le efectuezi manual, luna de luna.

  Trebuie sa accesezi butonul DOCUMENTE -> NOTE CONTABILE -> VENITURI/CHELTUIELI IN AVANS:

  Se va face click pe butonul ADAUGA apoi se vor introduce informatii cu privire la:

  • numar nota contabila
  • valoarea fara TVA a notei contabile
  • data la care se va inregistra prima nota contabila
  • numarul de scadente
  • periodicitatea (lunar; trimestrial; semestrial; anual)
  • se va alege modalitatea de generare a notelor contabile (manuala sau automata)
  • alegerea conturilor pentru notele contabile
  • eventuale explicatii

  Dupa aceasta inregistrare, aplicatia software financiar – contabila CIEL va urmari in locul tau repartizarea pe cheltuiala sau pe venitul corespunzator a acestor sume, la datele prestabilite, pana la epuizarea soldului.

  Aplicatia de salarizare CIEL V7 face viata contabilului mai usoara !


  Articole similare

 • Autor: Delia Mircea
 • Profil Google Plus Delia Mircea

 • Articole similare

  Comments are closed.

  Distribuie acest articol: