Zile libere pentru angajatii de alta religie – obligativitate

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Potrivit art. 139 alin. (1) – (3), angajatorii sunt obligati sa acorde doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora. 

Acordarea acestor zile libere se face de catre angajator. 

Pe de alta parte, zilele libere stabilite pentru persoanele apartinand cultelor religioase legale, altele decat cele crestine, se acorda de catre angajator în alte zile decât zilele de sărbătoare legală stabilite potrivit legii sau de concediu de odihnă anual. 

Prevederile de mai sus nu se aplica in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.

Pentru salariatii care lucreaza in unitatile mentionate mai sus trebuie sa li se asigure compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. 

In situatia in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.   

Autor articol: Diana Lodoaba, economist, profil Linkedin -click aici-

Articole similare

Comentariul tau aici