- Amortizare fiscala vs. amortizare contabila
De multe ori antreprenorii se intreaba care este diferenta dintre amortizarea fiscala si cea contabila si cum se inregistreaza fiecare.
Pentru inceput vom prezenta cele doua definitii ale imobilizarilor :
Astfel, din punct de vedere contabil , activele imobilizate sunt active generatoare de beneficii economice viitoare şi deţinute pe o perioadă mai mare de un an, adica sunt acele active destinate utilizării pe o bază continuă, pe o perioadă mai mare de un an, în scopul desfăşurării activităţilor entităţii. Beneficiile economice viitoare la care face referire definitia reprezintă potenţialul de a contribui, direct sau indirect, la fluxul de numerar sau de echivalente de numerar către entitate.
Din punct de vedere fiscal, mijlocul fix amortizabil este orice imobilizare corporală care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
a) este deţinut şi utilizat în producţia, livrarea de bunuri sau în prestarea de servicii, pentru a fi închiriat terţilor sau în scopuri administrative;
b) are o valoare fiscală mai mare decât limita stabilită prin hotărâre a Guvernului, la data intrării în patrimoniul contribuabilului. In prezent aceasta valoare este de 2.500 lei.
c) are o durată normală de utilizare mai mare de un an.
Prin urmare, din punct de vedere fiscal, apare o restrictie suplimentara reprezentata de pragul de 2.500 lei.
Conform cu cele doua definitii o entitate poate avea doua registre de mijloace fixe :
-unul contabil si
– unul fiscal.
Primul serveste pentru a calcula amortizarea contabila , conform legislatiei contabile (Ordinul 1802/2014 ) . Amortizarea contabila este cea care apare in balanta de verificare.
Registrul fiscal este registrul pe baza caruia se calculeaza amortizarea fiscala, conform precizarilor din Codul fiscal. Amortizarea calculata astfel nu se inregistreaza nicaieri, ea este utilizata doar la calculul impozitului pe profit.
Sunt multe societati, de regula mai mici , dar nu numai, care folosesc pentru comoditate, un singur registru de mijloace fixe – cel fiscal.
In acest caz amortizarea inregistrata in contabilitate este si cea luata in calcul la determinarea impozitul pe profit.
Diferente intre amortizarea contabila si cea fiscala exista si la nivelul duratei de utilizare a mjloacelor fixe:
Din punct de vedere contabil prin durata de utilizare economică se înţelege durata de viaţă utilă, aceasta reprezentând:
a) perioada în care un activ este prevăzut a fi disponibil pentru utilizare de către o entitate;
sau
b) numărul unităţilor produse sau al unor unităţi similare ce se estimează că vor fi obţinute de entitate prin folosirea activului respectiv.
Din punct de vedere fiscal, fiecare mijloc fix se incadreaza intr-o anumita categorie, iar pentru fiecare categorie, prin HG 2139/2004 se stabileste un interval de ani, in cadrul caruia societatea poate stabili o durata fixa , conform situatiei proprii. Astfel, un laptop se incadreaza conform acestei HG sub codul 2.2.9 “Calculatoare electronice şi echipamente periferice. Maşini şi aparate de casă, control şi facturat “ pentru care durata de viata normata este intre 2 si 4 ani. Societatea poate alege orice durata de viata din cadrul acestui interval pentru a calcula amortizarea fiscala. La firmele mai mari, cu personal tehnic, se poate numi o comisie tehnica pentru stabilirea duratelor de viata in cadrul intervalului.
Diferenta intre durata de viata contabila si fiscala este urmatoarea: daca entitatea estimeaza ca va utiliza laptopul 5 ani, atunci din punct de vedere contabil, trebuie sa il deprecieze pe o perioada de 5 ani (numita si durata de viata utila). Din punct de vedere fiscal, trebuie sa aleaga o durata intre 2- 4 ani.
- Profit fiscal vs. profit contabil
Profitul contabil reprezinta profitul brut , respectiv acel profit din care nu s-au dedus cheltuielile nedeductibile si veniturile neimpozabile.
Relatie de calcul:
Profit contabil (Rezultat contabil) = Venituri totale – Cheltuieli totale
Profitul fiscal este numit si profit impozabil, respectiv acel profit contabil din care s-au dedus cheltuielile nedeductibile si veniturile neimpozabile.
Relatie de calcul:
Profit fiscal (Rezultat fiscal) = Rezultat contabil – Venituri neimpozabile + Cheltuieli nedeductibile fiscal
- Mijloace fixe vs. obiecte de inventare
Reluam o tema sau mai degraba un intrebare pe care antreprenorii o adreseaza destul de des contabililor: este vorba de diferenta intre mijloace fixe si obiecte de inventar.
De multe ori, nu este clar pentru acestia atunci cand cumpara doua laptop-uri de exemplu , de ce acela care valoreaza 2.100 lei plus TVA este trecut imediat pe cheltuiala (ca si obiect de inventar ) iar cel care valoareaza 2.600 lei plus TVA este amortizat pe cativa ani (ca si mijloc fix), desi este vorba de acelasi tip de echipament ?
Acest tratament diferit rezulta din diferentele care apar intre contabilitate si fiscalitate.
Astfel, din punct de vedere contabil, mijloacele fixe sunt active:
a) detinute de o entitate pentru a fi utilizate in productia de bunuri sau prestarea de servicii, pentru a fi inchiriate tertilor sau pentru a fi folosite in scopuri administrative; si
b) sunt utilizate pe parcursul unei perioade mai mari de un an.
Prin urmare , nu se mentioneaza un plafon valoric peste care o achizitie se incadreaza in categoria mijloacelor fixe.
Din punct de vedere fiscal exista insa un plafon care obliga firmele sa amortizeze pe o durata stabilita prin lege activele care respecta conditiile de mai sus si au in plus si o valoare de intrare egala sau mai mai mare decat plafonul de 2.500 lei.
In mod ideal, o firma ar trebui sa detina doua registre de mijloace fixe: unul contabil si unul fiscal.
- EBITDA vs. EBIT vs. EBT
EBITDA (Rezultatul brut al exploatarii) – Earnings before interests, taxes, depreciation and amortization) exprimă acumularea brută din activitatea de exploatare, amortizare şi provizioanele pentru depreciere care sunt doar calculate, dar nu şi plătite.
EBIT – Earnings before interests and taxes – reprezinta profitul inainte de plata dobanzilor si impozitului.
EBT – Earnings before taxes – reprezinta profitul obtinut inainte de plata impozitului.
Cateva relatii:
EBIT = Profit din exploatare + Venituri financiare
EBITDA = Profitul net+ Cheltuiala cu dobanda+Cheltuiala cu impozitele+ Cheltuiala cu amortizarea
EBT = Profitul net +Cheltuiala cu impozitul
Oana Tomoiaga