Registrele pe care o societate comerciala este obligata sa le detina

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT! Registrele pe care o societate comerciala este obligata sa le detina sunt urmataorele: Contribuabilii, persoane juridice înregistrate la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, autorizate potrivit legii, au obligaţia sa ţină registrul unic de control. Contribuabilii care nu sunt inregistrati la ONRC pot tine registrul unic de control, în funcţie de opţiune.…

Mai mult

Consecintele renuntarii la un imprumut (4551) in favoarea societatii

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT! Contul 4551 este un cont de pasiv in care se inregistreaza sumele depuse sau lăsate temporar de către acționari/asociați la dispoziția entității. Asociatii pot renunta la restituirea imprumutul acordat catre societate si astfel suma respectiva se recunoaste ca venit. Monografia contabila Nota contabila este: 4551 Acționari/Asociați – conturi curente = 7588 Alte…

Mai mult

Formularul 224 va avea o noua forma – O 231/02.03.2023

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT! In MOF 179 din 02.03.2023 s-a publicat Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală privind modificarea și completarea anexei nr. 5 la Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 3.780/2017 pentru aprobarea modelului și conținutului unor formulare utilizate în administrarea impozitului pe venit. Declaratia 224 va avea urmatorul format si se…

Mai mult

TVA la incasare Vs. TVA in sistem normal. Pe cine avantajeaza si pe cine nu ?

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT! TVA la incasare a ajuns destul de popular in randul antreprenoriilor in ultimii ani iar foarte multi dintre acestia nu stiu exact care este avantajul si dezavantajul acestuia. TVA in sitem normal Daca aplicam sitemul normal de TVA atunci putem sa deducem TVA in momentul in care inregistram factura in contabilitate colectam…

Mai mult

Sponsorizarea pentru micro vs. profit

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT! In cazul societatilor platitoare de impozit pe profit: Cheltuielile de sponsorizare şi/sau mecenat, cheltuielile privind bursele private, acordate potrivit legii; contribuabilii care efectuează sponsorizări şi/sau acte de mecenat, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificările şi completările ulterioare, ale Legii bibliotecilor nr. 334/2002, republicată, art. 25 alin. (4) lit.…

Mai mult

Cum putem sa iesim din sistemul TVA la incasare?

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT! De cele mai multe ori antreprenorii care sunt platitori de TVA opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare deoarece considera ca acest sitem ii va avantaja. Tinem sa mentionam faptul ca acest sitem ii avantajeaza doar ce acei contribuabili care incaseaza banii de la clienti mult mai tarziu decat isi achita facturile.…

Mai mult

Ce reprezinta scontul comercial? Inregistrare taxa de scont. Monografie contabila

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT! Ce este scontul comercial? Reprezintă operațiunea prin care, în schimbul unui efect de comerț (cambie, bilet la ordin), instituția de credit pune la dispoziția posesorului creanței valoarea efectului, mai puțin taxa de scont  şi comisioanele aferente, fără a aştepta scadența efectului respectiv, iar instituția are drept de recurs asupra beneficiarului fondurilor. Monografie contabila Societatea X…

Mai mult

Cum pot sa stiu pretul total daca cunosc doar TVA?

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT! Sa presupunem faptul ca avem ca informatie doar valoarea taxei pe valoare adaugata (TVA) : 300 lei. Pentru a afla valoarea totala a facturii si baza(fara TVA) trebuie sa aplicam regula de trei simpla. TVA 300 lei ………… 19 % Baza X lei…………….100 % ( 300 * 100 ) / 19 =…

Mai mult

Varsare capital social. Monografie contabila

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT! Sa presupunem ca societatea Test in curs de infiintare care are 3 asociati va mentiona in cadrul actului constitutiv urmatoarele: Asociatul 1 va aduce ca aport in numerar suma de 70.000 lei . Asociatul 2 va aduce ca aport in natura biroul in care urmeaza sa se desfasoare activitatea societati evaluat la…

Mai mult

Diferentele dintre un PFA si un SRL: Impozitare, Angajati, TVA, Declaratii Fiscale

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT! Persoanele fizice autorizate sunt reglementate conform OUG 44/2008  iar Societatile cu raspundere limitata prin legea societatilor comerciale– legea 31/1990. Costuri de infiintare Pentru un PFA nu se infiinteaza capital social; Pentru un SRL suma minima pentru constituirea capitalului social este de 1 leu. Pe langa aceste cheltuieli se mai adauga si taxa…

Mai mult

Cheltuielile de constituire – activ sau element de cheltuiala?

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT! Pentru inceput, sa vedem la ce se refera cheltuielile de constituire si ce cuprind acestea. Cheltuielile de constituire sunt cheltuielile ocazionate de infiintarea sau dezvoltarea unei entitati (taxe si alte cheltuieli de inscriere si inmatriculare, cheltuieli privind emisiunea si vanzarea de actiuni si obligatiuni, precum si alte cheltuieli de aceasta natura, legate…

Mai mult

Cum calculezi pretul cu TVA, pretul fara TVA si TVA din pretul afisat?

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT! Se prespune pretul de 10 lei fara TVA.     Pretul cu TVA se calculeaza aplicand cota de TVA (19% in cazul Romaniei) la pretul fara TVA. 10 + 10 * (19/100)  = 11.9 lei,      sau mai simplu    10 *  1.19 = 11.9 lei Presupunem pretul de 10 lei…

Mai mult