Articol realizat cu sprijinul CIEL Romania, in cadrul programului de informare pentru contabili.
Etapa inchiderii de semestru reprezinta perioada in care intocmesti atat raportarile fiscale de inchidere de trimestru/luna, cat si raportarile contabile daca reprezinti o entitate cu o cifra de afaceri care depaseste 220.000 lei. Tocmai de aceea, iti prezentam cateva revizuiri pe care le poti efectua asupra balantei de verificare, pentru a te asigura ca ai o inchidere corecta.
Iata cum se pot efectua verificarile in aplicatiile software financiar-contabile CIEL Conta V7.
In primul rand trebuie sa genereazi o balanta de verificare, de preferinta analitica, pentru a putea urmari soldurile si rulajele tututor conturilor utilizate :
1.Cum verifici ca nu ai omis sa faci inchiderea conturilor de venituri si cheltuieli, dupa ce ai inregistrat toate tranzactiile.
Citeste si: In cate moduri se poate lista balanta ?
Daca ai omis acest lucru, poti relua inchiderea automat din meniul Prelucrari -> Inchidere de luna. Poti rula si derula inapoi inchiderea ori de cate ori ai constatat ca ai omis o cheltuiala si ca este necesar sa refaci inregistrarile.
2.Daca esti platitor de TVA trebuie sa verifici daca conturile de TVA sunt inchise.
De exemplu, la final de perioada fiscala, fiind platitor de TVA la incasare nu ar trebui sa ai sold pe conturile 4426 si 4427, ci doar pe 4423 (TVA de plata) sau 4424 (TVA de recuperat) si eventual 4428 daca ai facturi neincasate/neplatite.
In aplicatia software financiar-contabila CIEL Conta V7, poti realiza aceste inchideri automat, accesand meniul Prelucrari -> Inchidere TVA.
Important:
- Aplicatia iti permite sa efectuezi inchiderea de TVA in functie de vectorul fiscal al firmei tale: lunar sau trimestrial.
3.La clasa 3, verifici soldul conturilor de stocuri cu balanta stocurilor din gestiune.
Poti genera o balanta a stocurilor din modulul de gestiune, astfel: Rapoarte -> Gestiune -> Balanta stocuri.
4. Trebuie sa verifici soldul conturilor bancare cu extrasele de banca primite de la banci. In plus, verifici conturile de casa cu registrul de casa si conturile de salarii datorate (421), contributiile salariale si impozitul pe venitul din salarii cu statele de plata pregatite pentru luna respectiva.
Tot la clasa 4 este important, din punct de vedere al cash-flow-ului, sa ai acces la o evidenta a furnizorilor si a clientilor in sold.
Iata cum poti urmari acest lucru in aplicatia software financiar-contabila CIEL Gestiune comerciala V7:
· Cum poti sa verifici facturile neincasate in Ciel ? 5 rapoarte utile pentru management
· Avantajele gestiunii partenerilor cu aplicatia CIEL
5. Cum verifici soldurile conturilor 473 si 542
Contul 473 este contul de Decontari din operatiuni in curs de clarificare; este un cont in care sumele se inregistreaza provizoriu. Potrivit prevederilor O 1802/2014, trebuie sa clarifici sumele inregistrate in acest cont intr-un termen de cel mult trei luni de la data constatarii.
Contul 542 este contul de Avansuri de trezorerie, un cont in care inregistrezi sumele acordate drept avansuri si nedecontate. In Ordinul 1802/2014, sau in alte reglementari contabile pentru societati comerciale, nu este prevazut un termen maxim pentru decontare.
Cu toate acestea, poti decide prin proceduri administrative proprii, un termen pentru inchiderea avansurilor.
Acestea sunt cateva verificari de baza pe care le efectua asupra balantei de inchidere. Cu ajutorul aplicatiilor software financiar-contabile CIEL poti sa gestionezi mai usor procesul de inchidere, deoarece acestea se efectueaza automat. In plus, ai acces rapid atat la rapoartele din gestiune, cat si la declaratiile care se genereaza automat.
Citeste si :
Lista declaratiilor fiscale care se pot genera cu ajutorul aplicatiei CIEL