Controale ANSVSA in perioada sarbatorilor de iarna

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor anunta o intesificare a actiunilor de control in perioada 03.12.2020 – 07.01.2021, cu scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare şi al prevenirii răspândirii virusului Pestei Porcine Africane (PPA) din zonele de restricţie unde este diagnosticată această boală, prin comerţul ilegal cu porcine/carne şi produse din carne de porc (provenite de la animale bolnave).

Obiectivele vizate în cadrul acţiunilor de control sunt:

  • pieţele agro-alimentare;  
  • abatoarele şi unităţile de tranşare a cărnii;
  • unităţile de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală şi nonanimală, precum şi
  • unităţile de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării);
  • unităţile de alimentaţie publică, pizzerii, unităţi tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie;
  • unităţile de tip hotelier şi pensiunile turistice;
  • unităţile de tip hipermarket/supermarket,
  • magazinele alimentare şi
  • alte tipuri de unităţi care comercializează produse alimentare.

La nivelul unităţilor de vânzare cu amănuntul supuse înregistrării şi controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se va proceda la:

  1. a) verificarea respectării cerinţelor pentru înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor;
  2. b) verificarea respectării cerinţelor de igienă, de depozitare, ambalare şi păstrare a produselor alimentare aflate la comercializare;
  3. c) verificarea trasabilităţii produselor alimentare.

În plus față de anii anteriori, controalele din această perioadă urmăresc, în contextul pandemiei de COVID-19, atât respectarea normelor și cerințelor de igienă alimentară, cât și a celor privind distanțarea fizică a vizitatorilor aflați în unități de alimentație publică, a purtării măștilor de protecție pentru personalul angajat care asigură procesarea, ambalarea, depozitarea şi comercializarea alimentelor. În acest context, va fi verificată și realizarea igienizărilor cu substanţe virucide care să asigure curăţarea şi dezinfecţia eficientă a incintelor și echipamentelor care sunt în unitatea respectivă.

Articole similare

Comentariul tau aici