Imputerniciti ai contribuabililor in relatie cu organele fiscale

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

In relatiile cu organul fiscal contribuabilii pot fi reprezentati printr-un imputernicit.

Dar asta nu inseamna ca te impiedica, pe tine,contribuabil, sa iti indeplinesti personal obligatiile, chiar daca imputernicirea nu a fost revocata.

Conform articolului 18 alin. (1) din Codul de procedura fiscala, in relatiile cu organul fiscal contribuabilul/platitorul poate fi reprezentat printr-un imputernicit. Continutul si limitele reprezentarii sunt cele cuprinse in imputernicire sau stabilite de lege, dupa caz. Desemnarea un imputernicit nu il impiedica pe contribuabil/platitor sa isi indeplineasca personal obligatiile prevazute de legislatia fiscala, chiar daca nu a procedat la revocarea imputernicirii.

Tot ce trebuie facut este ca imputernicitul sa depuna la organul fiscal actul de imputernicire, in original sau in copie legalizata. De asemenea, pentru revocarea imputernicirii se depune actul de revocare, in original sau in copie legalizata. Revocarea imputernicirii produce efecte fata de organul fiscal de la data depunerii actului de revocare.

In cazul reprezentarii contribuabilului/platitorului in relatia cu organul fiscal prin avocat, forma si continutul imputernicirii sunt cele prevazute de dispozitiile legale privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat.

Pentru contribuabilii/platitorii fara domiciliu fiscal in Romania, care au obligatia de a depune declaratii la organul fiscal, trebuie sa desemneze un imputernicit, cu domiciliul fiscal in Romania, care sa indeplineasca, in numele si din patrimoniul contribuabilului/platitorului, obligatiile acestuia fata de organul fiscal, exceptie facand:

  • contribuabilul/platitorul care are rezidenta intr-un stat membru al Uniunii Europene, respectiv al Spatiului Economic European;
  • contribuabilul/platitorul care are rezidenta intr-un stat care este parte a unui instrument juridic international semnat de Romania si care cuprinde prevederi privind cooperarea administrativa in domeniul fiscal si recuperarea creantelor fiscale.

Aceste prevederi se aplica si reprezentantilor fiscali desemnati potrivit Codului fiscal, daca legea nu prevede altfel.

Articole similare

Comentariul tau aici